• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Extrém lelet ejtette csapdába a cukorbeteget

Lapszemle Forrás: Origo

A laboratóriumi eredménytől nemcsak az függ, hogy milyen kezelést kap a beteg, hanem az is, hogy ingyen kapja-e.

Két különböző laboratóriumi vizsgálat lényegesen eltérő eredményt hozott - ezzel szembesült egy 59 éves, inzulinfüggő cukorbeteg nő. A vizsgálatot - amely az előző három hónap cukorszintjének az átlagát mutatja - negyedévente minden cukorbetegen el kell végezni. A mérés eredményétől a jelenlegi szabályok szerint nemcsak az függ, hogy milyen kezelést kap a beteg, hanem az is, hogy ingyen kapja-e. Ha az eredmény 8 százalék feletti, az OEP csak felerészben finanszírozza az inzulint, vagy át kell állnia egy kevésbé korszerű és jóval kényelmetlenebb kezelésre.

A cukorbeteg nőt január közepén megvizsgálták egy magánlaboratóriumban, ahol a negyedéves vércukorszintátlaga 6,9 százalékra jött ki. Egy héttel később a lakóhelye szerint illetékes körzeti rendelőben ugyanez a vizsgálat teljesen más eredményt hozott: ekkor 8,4 százalékot. A neve elhallgatását kérő beteg az [origo]-nak azt mondta, egy hét alatt nem lehet ekkora a különbség, hiszen az érték mindkét esetben az elmúlt három hónap átlagát mutatja. A kérdéses héten sokszor maga is megmérte a vércukrát, és nem érzékelt nagyobb vagy sűrűbb kilengéseket, és a különbségre az orvosa sem tudott magyarázatot adni.

"Olyan vagyok, hogy mindig kimérem a kenyeret, kiszámolom a szénhidrátot, magamnak készítem a főételeket, mégis nagyon ingadozó a cukrom" - mondta a nő. Hat évvel ezelőtt derült ki róla, hogy cukorbeteg, és durván négy éve nincs inzulintermelése, ezért injekciókra szorul. A korszerű, úgynevezett analóg inzulinból 5 ampulla 14 ezer forintba kerül, ez neki "durván három hónapra elég, de van, akinek ötször annyit kell beadni, mint nekem". Így nem mindegy, sikerül-e elérnie a 8 alatti értéket, vagy sem, hiszen ettől függ, kap-e támogatást az inzulinra.

Neki szerencséje volt, mert a magánlaboratóriumban kimutatott alacsonyabb értéket fogadta el az orvosa, ezért a következő hónapokban nem kell fizetnie az inzulinért, annak költségeit az OEP állja. A magánlabor vizsgálata 2300 forintba kerül, de a nő szerint ha ezen múlik, hogy ingyen kapja-e az inzulint, megéri kifizetni. Biztos benne, hogy egyik mérésen sem történt emberi mulasztás vagy hiba, viszont nem érti, hogy ha a különböző helyen és talán más módszerrel elvégzett mérések ennyire különböző eredményt adhatnak, akkor hogyan teheti a rendszer éppen ettől függővé a jogosultságot az ingyenes kezelésre.

A teljes cikk az Origon