• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez a hőség már mindenkire veszélyes

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Az év eddigi legforróbb napjai következnek. Az önkormányzatoknak meg kell nyitniuk a légkondicionált helyiségeket.

Az időjárás-előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet elérheti a negyven fokot, a tűző napon a hőmérő higanyszála fölkúszhat akár 55 fokra is. Zacher Gábor toxikológus óvott mindenkit attól, hogy napközben sportoljon, vagy akár csak huzamosabban tartózkodjon a napon. A strandolóknak is azt ajánlja, hogy mártózás után azonnal húzódjanak az árnyékba.

Az ÁNTSZ elrendelte a harmadfokú hőségriadót. Míg az egyes fokozat kizárólag az időseknek, krónikus betegnek szóló figyelmeztetés, addig a kettes már mindenkinek szóló jelzés, a hármas fokozatnál pedig az önkormányzatoknak légkondicionált helyiségeket kell megnyitniuk. A katasztrófavédelem vizet oszt majd a csomópontokban. A hőségriadó harmadik fokozatában nem lehet korlátozni a kamionforgalmat, a kórházaknak pedig föl kell tölteniük az infúziós raktáraikat, mert a szokásos napi adag duplájára is szükség lehet – tudta meg a Népszabadság Falus Ferenc egykori tiszti főorvostól. A hosszan tartó hőségben jobban kell figyelni a szervezetre, a vészjelekre. Így amint jön a kimerültség, a fejfájás, azonnal hűteni kell a testet zuhannyal, vízpótlással – figyelmeztetett Zacher Gábor, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának vezető főorvosa.

A kánikulában az a jó, ha a ruházat minél lengébb, mert annál inkább segíthet az izzadság elpárologtatásában, a test hűtésében. A lakásban mindenki nyugodtan vetkőzzön rövidnadrágra, naponta többször zuhanyozzon, az utcán napszemüveg, nyári sapka/kalap és ásványvizes palack nélkül pedig ne tegyen senki egy lépést se – javasolja. A vízből akkor is érdemes kortyolni, ha valaki nem szomjas. Az egyébként napi másfél liter helyett most három-négy liter ásványvíz sem sok. A legjobb szomjoltó a tiszta víz, de nagy hőségben figyelni kell a sópótlásra is, így néhány cseppnyi citrommal, csipet sóval ízesített víz, tea is kerülhet a pohárba.

Az alkoholos italok folyadékpótlásra nem jók, mert az alkohol vízhajtó hatása segíti a szervezet kiszáradását. A szakember hangsúlyozta, hogy a nagy melegben a drogok is „jobban ütnek", ezért ezekben a napokban jobb, ha a fiatalok inkább mellőzik az ilyen szereket. A harminc fok feletti hőség nagyon veszélyes az idősekre és a kisgyerekekre – mondja Zacher Gábor. – Náluk már kis folyadékvesztés is végzetes lehet, mert lelassulnak, zavarttá válnak. A csecsemőknél az agyödéma veszélye miatt nemcsak az állandó itatásra, de fejük védelmére is oda kell figyelni. Az éles sírás, az epilepsziaszerű görcsök egyértelműen bajt jelentenek, és azonnal orvosra van szükség.

A kánikulában a gyógyszerek alkalmazása is okozhat gondot – mondta a Népszabadságnak Matejka Zsuzsa gyógyszerész. Az amúgy egyébként szobahőmérsékleten eltartható készítményeket, amint a hőmérő higanyszála elérte a 25 fokot, hűtőbe kell tenni. Ha valaki utazik, ne hagyja az autóban és tűző napon az orvosságait, mert a hatóanyagok tönkremennek. Nagyon sok készítmény okoz fényérzékenységet.

További fontos tudnivalók a Népszabadság honlapján

Mit tegyünk, mit ne tegyünk a nagy melegben? - a Weborvos összeállítása