• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem igazodott el az alzheimeres asszony családja a rehabilitációs szabályok között

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Minden jó, ha a vége jó. A hatóság lépett az Alzheimer-beteg Zsiga Attiláné Irénke ügyében.

Az Alzheimer-betegségben szenvedő szegedi Zsiga Attiláné Irénkéről megírtunk: tavaly 66 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála, és havi 58 ezer 805 forintos ellátást kap, emiatt a férj feladta a munkáját, hogy folyamatosan gondozhassa. Az írásunkhoz kapcsolódó jegyzetben az szerepelt, hogy nem kap ellátást, de ez nem felel meg a valóságnak - olvasható a delmagyar.hu portálján.

– Az ellentmondásos információk miatt a rehabilitációs hivatal munkatársai felkeresték a házaspárt. Az ügyfél másfél éve, Alzheimer-betegségének korai stádiumában járt felülvizsgálaton, ahol az állapotának megfelelő alsó közép kategóriás rokkantsági minősítést kapott. Ennek alapján folyósítottak számára ellátást – tájékoztatott Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. – A betegség jellemzője, hogy folyamatos leépüléssel jár, havonta változik az ügyfél állapota. A férj sajnos nem tudta, hogy állapotrosszabbodás esetén bármikor a rehabilitációs hivatalhoz fordulhat, és soron kívüli felülvizsgálatot kérhet. Ilyenkor a beteget az állapotának megfelelően magasabb kategóriába soroljuk, és a minősítéssel együtt az ellátás összege is emelkedik. Ennél az ellátási formánál a maximum 139 ezer 500 forint, az ügyfél munkatársaink szerint biztosan eléri a magasabb összeget, amely a megelőző keresetétől is függ. Mivel 41 év szolgálati ideje volt járulékfizetőként, erre jó esélye van Irénke néninek. A lényeg, hogy az elmúlt másfél évben egy újabb kérelmet kellett volna beadni az állapotrosszabbodásról, ami sajnos nem történt meg. Ezért kerültek ilyen lehetetlen helyzetbe.

A személyes találkozás tisztázta, hogy a férj a magasabb támogatás reményében rossz irányban keresgélt. Ápolási díj a helyi jogszabály erejénél fogva nem jár, és nem jogosult az asszony fogyatékossági támogatásra sem, viszont van más segítség. Mivel Irénke egészségi állapota 30 százalék alá csökkent, járnak a szociális háló kiegészítő juttatásai, így alanyi jogon kapja majd a 100 százalékos közgyógyellátást. Erről sem tudtak, pedig közvetlenül kérhették volna ugyanúgy, mint például az ilyen esetben szintén alanyi jogon járó házi ápolási szolgálatot.

A rehabilitációs szakigazgatási szerv (RSZSZ) munkatársai az ügyfél meghatalmazása alapján átadták Irénke adatait a Szeged Kistérségi Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézményének, ők már fel is vették a kapcsolatot a férjjel. Méltányosságból valószínűleg térítésmentesen fognak kapni naponta két ebédet, ha kell, mosdatják, fürdetik a feleséget, orvoshoz viszik, piacra, boltba mennek, beszerzik a gyógyszereket. Napi többórás, speciális szolgáltatást nyújtanak szakképzett munkatársaikkal, hogy levegyék a férj válláról a gondozás terhének egy részét, így ő folytathassa a munkáját. Ezek a szolgáltatások mind javítani fogják a beteg és gondozója életminőségét - írja a lap.