• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez lesz a védőnők nagy átverése

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A munkáltatók, többnyire az önkormányzatok, a napokban kapták meg a védőnőknek adott 2 milliárdos plusztámogatás nekik járó részét.

Ám a fejenkénti havi 30-35 ezer forintból szeptembertől a dolgozók mindössze bruttó 1600-5600 forinthoz juthatnak hozzá. A terület érdekvédői azért küzdenek, hogy az egészségügyi szakdolgozói bértábla rájuk is érvényes legyen, de a kormány eddig nem reagált a kérésre. Az egészségügyi ágazat vezetői hetek óta arról beszélnek, hogy a védőnőknek összesen adott 2 milliárd forintos plusztámogatás eredményeként minden körzetben havonta 30-35 ezer forinttal többet vihetnek haza a dolgozók, bár ma már tudják ők is, hogy ez nem igaz. A majdnem ötezer védőnőnek a finanszírozási díjemelésből a fenntartók mindössze 12 százalékot kötelesek átadni – írja a Népszava – online.

A Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke a Népszavának megerősítette, hogy értesüléseik szerint semmi nem változik, a finanszírozási díjemeléshez nem érkezett meg a felhasználást szabályozó, számukra kedvező rendeletmódosítás, ezért pattanásig feszült a helyzet az ágazatban. Csordás Ágnes arra emlékeztetett, hogy az 5200 védőnői álláshelyből már 392-ben többletmunkát vállalva helyettesítenek, mert a diplomás szakdolgozói bér az alapellátásban a megélhetést sem fedezi, így sokan elhagyják a pályát. Különösen nehéz a területen működő 4 ezer védőnő helyzete, náluk valamivel jobban jár az ezer iskolai és 80 kórházi, valamint a családvédelmi szolgálatoknál és a kormányhivatalokban tevékenykedő néhány tucatnyi védőnő.

A szakembereknek saját maguknak a munkáltatóval, vagyis legtöbbször a helyi önkormányzattal kell tárgyalniuk a bérkiegészítésről, tehát nem kizárt, hogy a jogszabályok alapján nekik járó 12 százaléknál valamivel nagyobb összeget is ki tudnak harcolni néhány helyen, de az eddigi tapasztalatok alapján nem ez lesz a jellemző – mondta a MAVE vezetője. A legtöbb településen arra hivatkozva tagadják meg a magasabb emelést a hivatalok, hogy jogszabály nem kötelezi őket, netán a védőnőkkel együtt működtetett szociális ágazat alacsony bérei miatt nem kelthetnek bérfeszültséget, míg máshol egyszerűen a védőnőknek utalt kiegészítésekből tömködik be a hivatal működésében keletkező lyukakat, bár tudják, hogy ez szabálytalan.