• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezek a legújabb post-Covid tünetek - kétszáznál járunk

Lapszemle 2023.03.11 Forrás: Pénzcentrum
Ezek a legújabb post-Covid tünetek - kétszáznál járunk

A hosszú Covid inkább egy gyűjtőfogalom, amely az eredeti Covid-fertőzés után is fennmaradó különféle fizikai és mentális egészségügyi hatásokat írja le.

A long-Covid, magyarul hosszú Covid szindróma kialakulását és kezelését egyelőre számos rejtély övezi. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes tisztában lenni néhány alapvető információval, így például azzal, hogy milyen tünetek jelezhetik, ha ebben a betegségben szenvedünk, hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum

A harmadik éve tartó koronavírus-járvány egészen másképp fest most, mint a terjedésének idején. Immár rendelkezésünkre állnak vakcinák, bivalens emlékeztető oltások és Covid-kezelések, ráadásul jobban is értjük ennek a rendkívül fertőző vírusnak a természetét. Azonban az idő előrehaladtával egy - érthető okokból - jóval feltérképezetlenebb területre helyeződik át a hangsúly: a Covid-19 fertőzésből eredő, hosszú Covid-ra, amely, emberek millióit érinti világszerte.

Erre az állapotra jelenleg nincs konkrét definíciónk. Az úgynevezett hosszú Covid-ra is érdemes inkább egy "gyűjtőfogalomként tekinteni, amely az eredeti Covid-fertőzés után is fennmaradó különféle fizikai és mentális egészségügyi hatásokat írja le" - mondta Dr. Aaron Friedberg, aki az Ohio Állami Egyetem orvosi központjának klinikai társvezetője.

Az észak-amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ meghatározása szerint a hosszú Covid a fertőzést követő négy hétig tartó tünetekre vonatkozik; az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban ez az időtartam tizenkét hét. A definíció "attól függ, hogy kit kérdezel - mondta Friedberg, majd hozzátette - mindez kihívássá teszi a diagnosztizálást, felismerést és kezelést." Mindezt tetézi, hogy a hosszú Covid-tünetek személyenként nagyon eltérőek lehetnek, így még nehezebbé válik az azonosításuk és vizsgálatuk.

A megfelelő diagnózist mindössze az bonyolítja, hogy a tünetek az emberi test számos rendszerében megjelenhetnek. Vagyis jelentkezhetnek légzőszervi, szív- és érrendszeri vagy gyomor-bélrendszeri tünetek, sőt kognitív és neurológiai panaszok, valamint mentális tünetek.

Bizonyos szakértők úgy gondolják, hogy akár kétszázféle tünet is társítható a hosszú koronavírushoz. Friedberg szerint mindez hatalmas kihívást jelent az egészségügyi alapellátásban dolgozó szakembereknek, mivel páciensenként is eltérhetnek a koronavírus hosszú távú hatásai.

A kutatók és az orvosok jelenleg is azon dolgoznak, hogy megértsék és kezeljék azokat, akik ilyen betegségben szenvednek. A megfelelő kezelési terv kialakításához azonban elengedhetetlen, hogy észrevegyük: hosszú Covid-fertőzéssel állunk szemben. A leggyakoribb tüneteket egy csokorba szedte a lap. 

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink