• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezek pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

Lapszemle 2021.03.18 Forrás: forbes.hu
Ezek pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

A harmadik hullámban újra több tucatnyi magánintézmény közül válogathat az, aki önköltségén Covid-tesztet akar,

Egy évvel az új típusú koronavírus hazai megjelenése után naponta több száz Covid-vizsgálatot végeznek a nagyobb budapesti magánklinikák, és néhány hónappal a hatósági ár bevezetése után az is látszik, hogy volt még mozgástér az árakban. Nagyon nem mindegy, mikor, melyik tesztet érdemes megcsináltatnunk, a tesztek sokaságában és árában is erős a verseny. A magánklinikáknál kirajzolódó tendenciák pedig épp olyan riasztók, mint az országos adatok: a Covid-19 brit mutánsa sokkal többeket és jóval agresszívabban fertőz meg, mint az eredeti vuhani vírus a járvány első két hullámában. Évfordulós tanulságok és friss tesztkörkép, írja Forbes.

Felpörgött a Covid-tesztek piaca, a hatósági ár csak átmenetileg akasztotta meg a szolgáltatókat

Tavaly április elején már tucatnyi magánklinika tesztelt, májusra lett autós áthajtós koronateszt-állomás, elérhetővé vált a házhoz szállítós teszteld magad megoldás, közben megtanultuk, hogy „csak úgy” tesztelni nem érdemes, de ha tudjuk, hogy melyik teszt mire és mikor jó, akkor a szűrés életeket menthet.  

Az első hullám közepén a magánkórházak már legalább húszezer elvégzett Covid-tesztnél jártak, kereslet és kínálat nagy tempóban húzta egymást, nyilvánvaló volt, hogy ami egyébként a járványkezelés vagy megelőzés szempontjából elengedhetetlen, az egyben üzletileg is jó lehetőség. A kormány megítélése szempontjából túlzottan is jó volt, a második hullámban így jött a hatósági ár, ami az aktív fertőzést legpontosabban kimutatni képes PCR-vizsgálatok addig valóban nem alacsony árát 19 500 forintban maximálta.

Szeptember végén úgy tűnt, hogy az intézkedés megfelezte a PCR-ező magánszolgáltatók körét, ám utóbb kiderült, a piacról történő részleges kivonulás csak átmeneti volt. 

„Talán ha egy hétig tartott a leállás” – mondja saját tapasztalataikról Börzsei Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház egyik tulajdonosa. Korábban egyébként éppen az Emineo volt az egyik legkedvezőbb áron tesztelő magánszolgáltató, de a hatósági ár bevezetése után fel kellett függeszteniük a tesztelést. Az átmeneti leállást követően azonban visszatértek a piacra, és most a hatósági árnál alacsonyabb tarifával dolgoznak, mert mint a tulajdonos mondja: „Gyorsan sikerült megállapodnunk a laborokkal, hogy olcsóbban kiértékeljék a levett mintákat.”

A harmadik hullámban tehát újra több tucatnyi magánintézmény közül válogathat az, aki önköltségén Covid-tesztet akar, legyen szó PCR-, antigén-, vagy ellenanyagvizsgálatról. Ezek a tesztek nemcsak saját magunk megnyugtatására, munkába járáshoz, felelős családi, baráti érintkezésekhez szükségesek, hanem mert bizonyos esetekben kötelezőek is.

A megfelelő teszt kulcs a karantén kiváltására, továbbá repülőjegyhez vagy legújabban több hónapos hivatalos védettségi igazolványhoz is juttathatja tulajdonosát.

A Forbes friss körképében a legfrekventáltabb fővárosi helyeket pásztázta végig: a PCR-vizsgálatok szinte mindenhol elérhetők, és sok helyen a hatósági árnál több ezer forinttal olcsóbban is lehet tesztet végeztetni, amihez grafikont is közölnek.

Verseny nemcsak az árban van, hanem például abban, hogy ki milyen gyorsan – 72, 48, 24 vagy akár 2 órán belül – garantálja a laborleleteket (amiket az esetek többségében a külső labor közvetlenül küld meg a páciensnek), és abban is, hogy csak magyarul, vagy más nyelveken is elküldik-e a vizsgálat eredményét. Utóbbit van, ahol ingyen (Nemzetközi Oltóközpont, Országos Foglalkozásegészségügyi Szolgálat/OFESZ), máshol 1-2 ezer forintos felárért teszik jellemzően meg – ennek külföldi utazásoknál lehet értelme és előnye.

Legolvasottabb cikkeink