• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Úszni fogunk a vakcinákban, így áprilisban lehetne nyitni

Lapszemle 2021.03.18 Forrás: portfolio.hu
Úszni fogunk a vakcinákban, így áprilisban lehetne nyitni

A vakcinakínálaton egyre kevésbé fog múlni a magyarok „szabadulásának” várható üteme, inkább az oltakozási kedvet kell még javítani.

Június közepéig a teljes felnőtt lakosság beoltására elegendő koronavírus-vakcina érkezhet Magyarországra, így az oltási stratégia minapi felpörgetésével már május második felére be lehetne oltani a 7,8 millió felnőttet, a védettek körének becslése alapján pedig - optimista forgatókönyv mellett - már akár április második felétől is meg lehetne kezdeni a gazdaság fokozatos nyitását – derül ki a Portfolio számításaiból. Rengeteg múlik persze például a harmadik hullám letörésének sikerességén, a magyarok oltási hajlandóságán, illetve azon is, hogy a különféle mutációk mellett a lakosság mekkora körének kell védettnek lennie a biztonságos nyitáshoz. Mindenesetre egyre kevésbé lesz igaz az a kijelentés, hogy az itthon elérhető vakcinák mennyisége szab korlátot az átoltottság növekedésének, írja a Portfolio.

Ha csak az elmúlt hetekre jellemző napi 40-50 ezer fős első oltási tempóban gondolkodunk, akkor az azt jelenti, hogy április közepére másfél millióval többen, közel 3 millióan lesznek azok, akik már megkapták az első oltásukat. Ez már a teljes magyar lakosság közel egyharmadát tenné ki, de azt is meg kell néznünk, hogy lesz-e annyi vakcina, hogy ezt az oltási tempót kielégítse. Az elmúlt napokban itthon és külföldön megjelent összes releváns információt (ld. alább) beépítve a vakcinakínálati modellünkbe, az adódik, hogy egy hónap múlva már közel 4 millió dózisnyi vakcina lesz elérhető Magyarországon és gyorsan fog emelkedni április-májusban, így tehát a darabszámot tekintve már egyre kevésbé lesz korlátja az itthon elérhető vakcinakínálat az oltási tempó további gyorsulásának.

A május második fele már egyáltalán nem tűnik olyan távolinak (az EU hivatalosan szeptember végére célozza meg a felnőtt lakosság 70%-ának beoltását), de érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy a vakcinakínálat mellett hogyan alakul a vakcinakereslet, azaz az oltakozási hajlandóság Magyarországon. Az e hét szerdai jelzés szerint már közel 3,3 millióan regisztráltak a vakcinára, köztük 1,7 millió 60 év feletti, miközben 1,4 millióan kapták meg eddig az első oltásukat. Emellett fent már bemutattuk, hogy az elsőre elméletileg beolthatók tábora milyen pálya mentén futhat fel. Mindezt egy ábrára téve az alábbi kép tárul elénk.

Nyilván rengeteg függ attól, hogy a harmadik járványhullám letörése mikorra látszik meggyőzőnek, a vakcinák tényleg abban az ütemben érkeznek-e be, mint ami most tudható (ld. alább), illetve a magyarok oltási hajlandósága valóban ütemesen tovább emelkedik-e. Azon is sok múlik, hogy a különféle mutációk ellen valóban a fent vázolt pálya mentén emelkedik-e a védettnek tekinthetők köre (egy nagyon ragályos mutációnál akár 70-75%-ot is el kell érni átoltottságban a nyájimmunitáshoz).

Összességében azonban a vakcinakínálaton egyre kevésbé fog múlni a magyarok „szabadulásának” várható üteme. Inkább az oltakozási kedvet kell még javítani és a járványt kell határozott lépésekkel minél előbb leszorítani ahhoz, hogy áprilistól majd a biztonságos nyitás lépésein tudjunk gondolkodni.

Legolvasottabb cikkeink