• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezentúl szülész-nőgyógyász is lehet a háziorvosunk

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

A repülőorvos, a szülész, a pszichiáter is szerepel az „elfogadólistán".

Ezentúl olyan szakemberek is vállalhatnak háziorvosi szolgálatot, akik eddig más orvosi szakmában dolgoztak. A repülőorvos, a szülész, a pszichiáter is szerepel az „elfogadólistán" - írja a Magyar Hírlap.

Egészen áprilisig működhetnek a kórházi osztályok a jelenlegi, ideiglenes működési engedélyek alapján. Ezeket a mentőöveket a július 1-jén elindított új egészségügyi rendszer miatt kapták meg az intézmények azzal, hogy a novemberig tartó átmeneti időszak során zárkózzanak fel a sok szempontból megváltozott elvárásokhoz, tanuljanak meg úszni.

Kérdés persze, hogy a rendelet túl szigorú-e, vagy a kórházigazgatók voltak kínosan őszinték az önbevallásnál. Fülesdi Béla, az ágazatvezetés döntéseit segítő szakmai kollégium elnöke szerint bármi is az igazság, a betegek biztonsága szempontjából nem lehet túlságosan „lejjebb adni" az elvárásokból. A professzor természetesnek tartja, hogy a kórházigazgatóknak elemi érdekük a vezetésükre bízott intézmény minél gazdaságosabb működtetése. A magasabb igények, például a komolyabb műszerezettség, a több szakember foglalkoztatása többe kerül ugyan, ám nagyobb biztonságot teremt a betegek számára. „Ezek kétélű dolgok" – érvelt Fülesdi Béla.

Jelentősebb „újratöltésre" szorul a háziorvosi szolgálat is, a doktorok zöme ugyanis már nyugdíjaskorú, ezért nagyjából egyszerre hagynak majd fel a gyógyítással. Az utánpótlás kérdése nem egyszerű, mindenesetre az orvoshiány átmeneti mérséklését célozza a múlt pénteken megjelent kormányrendelet. Ezentúl olyan orvosok is vállalhatnak háziorvosi szolgálatot, akiknek ehhez nincs meg a szakképesítésük, eddig más orvosi szakmában dolgoztak.

Az „elfogadólistán" harmincnégy szakma szerepel a létező nyolcvan közül, köztük a repülőorvos, a szemész, a szülész, a pszichiáter, sőt a klinikákon is fehér hollónak számító arc-, állcsont- és szájsebész.

A lista összeállításában részt vett a szakmai kollégium is. Kérdés, mi alapján válogattak az orvosi szakmák között, mert klinikai onkológus például igen, sugárterápiás szakorvos viszont nem szerepel rajta. Fülesdi Béla tájékoztatása szerint csak azoknak adnak lehetőséget, akik diagnosztikus és kezelési szinten egyaránt rendelkeztek betegkapcsolattal. Idővel azonban nekik is meg kell szerezniük a képesítést háziorvostanból.