• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezer sebből vérzik a budapesti szuperkórházak tervpályázata

Lapszemle 2018.08.27 Forrás: hvg.hu
Ezer sebből vérzik a budapesti szuperkórházak tervpályázata

A nemzetközi nyitottság is csak látszat, mert a megadott dokumentáció és a benyújtandó pályamű nyelve kizárólag magyar.

Míg a fejlett országokban új kórházat jellemzően a város szélére építenek, a dél-pesti és az észak-pesti centrum sűrűn lakott belterületre, ráadásul működő kórházak százévesnél idősebb épületei helyére kerülne; mégpedig úgy, hogy azok az építkezés ideje alatt is működnének. A helyválasztásnál is nagyobb gond, hogy a szakmai tartalom máig tisztázatlan, a nyilvánosság számára megismerhetetlen - írta az Egészséges  Budapest Program három centrumkórházának terveiről a hvg.hu.

Hiába államosította 2012-ben a kórházak túlnyomó többségét a második Orbán-kormány, korántsem szűntek meg a külön érdekek. Mást akar a Semmelweis Egyetem, mást az egyházi fenntartású kórházak, eltérnek az érdekei az országos intézeteknek és a különböző orvosi szakmáknak. Így semmi biztosíték nincs arra, hogy 700 milliárd forint bebetonozása után – a következő 8-10 évben ennyit szán a kormány a fővárosi egészségügyi infrastruktúra megfiatalítására – költségtakarékos, jól működő kórházrendszer alakul ki.

. Bár az augusztus elején közzétett tervpályázat korlátozás nélküli, teljeskörűen elérhető közbeszerzési dokumentációt ígér, ebből a kiírásban felkínált linken semmi nem található. Némi bennfentes segítséggel a feljövő centrumkorhazak.hu oldal tartalmából legalább az alapvető feltételek megismerhetők, ám az orvosszakmai tartalom a „külsős” érdeklődők előtt rejtve marad. Bizonyára nem véletlenül.

Az viszont látható, hogy az elképzelések gigantikusak. : a dél-budai 156 ezer négyzetméterén 1200 ágyat, a dél-pesti csaknem 200 ezer négyzetméterén 1500 ágyat helyeznének el, a Honvédkórház pedig – elsősorban a MÁV Kórház telephelyét átköltöztetve – 91 ezer négyzetméteren csaknem ezer ággyal gyarapítaná Róbert Károly körúti központját.

A gigantikus beruházások logikus következménye lenne, hogy számos korszerűtlen fővárosi kórházat bezárnak. Ez azonban nem egyeztethető össze a fideszes retorikával. Egy tavalyi kormányhatározat 13 milliárd forintot szán a centrumokon kívüli „társkórházak” építészeti tervezésére. Félmilliárdot a Szent János kap a sterilizáló, a labor, a diagnosztika építészeti terveire – jóllehet sem az ő sorsáról, sem az észak-budai régió betegeinek ellátásáról semmilyen döntés nincs. A kormányhatározat például több mint egymilliárdot szán a Fiumei úti és a Péterfy Sándor utcai kórház telephelyének felújítására, új sebészeti tömb kialakítására. Eközben a dél-pesti centrum tervei szerint a Fiumei úti traumatológia az új épületbe költözne, mostani helyére pedig a Péterfy utcai részleg menne. Az elmúlt másfél évtizedben 20 milliárd forintért megújított kelenföldi Szent Imre Kórház „a szakmai stábot adja a dél-budai centrumnak” – fogalmazott Bedros Róbert, a kórház főigazgatója, a zöldmezős beruházás miniszterelnöki megbízottja. (Vagyis a Szent Imre ezzel elveszítené közkórház jellegét.) Budán a Szent János sem fog megszűnni, csak összezsugorodik: a traumatológiája, az idegsebészete és a sebészete az új intézménybe kerül át.

Dél-Pesten még kacifántosabb a helyzet. Részletek és külföldi példák a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink