• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sürgősségi MRI, jövő februárban

Lapszemle 2018.08.27 Forrás: hvg.hu
Sürgősségi MRI, jövő februárban

Nyakiérultrahangra kértem időpontot. Októberre kaptam. Megkérdeztem, és ha kifizetem? Másnap mehettem.

Ha mindez nem lenne átlagos, horrorsztoriknak is nevezhetnénk azokat a történeteket, melyeket olvasóink osztottak meg velünk arról, mennyit kellett várakozniuk egy-egy szakrendelésre az állami ellátás keretében. Stroke-gyanús eset, sürgős MRI-re váró, vakbélgyanús beteg sem volt kivétel. Nem beszélve a rákgyanús betegekről, akik ugyanúgy kiállják az adott esetben több hónapos sort a szakorvosig. Nem csoda, hogy egyre többen választják a magánrendelést, sokszor nem önszántukból, hanem kényszerből - írta összeállításában a hvg.hu.

Miután kollégánk jövő februárra tudott időpontot szerezni egyéves gyerekének a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájára (új betegnél az átlagos várakozási idő három hónap), kértük olvasóinkat, küldjék el saját történetüket. Záporoztak a visszajelzések. A várost vagy a kórházat sokszor nem is nevezték meg, de nyilvánvaló, hogy országos problémáról van szó. Azt csak néhány olvasó jelezte, hogy a jövő évre kapott időpontot. Egyikük júliusban kapott időpontot az ortopédiára jövő januárra, másikuk a pajzsmirigy-ambulanciára jut el jövő márciusban. Harmadik olvasónk a Honvédkórházba kért időpontot alvásproblémájának kivizsgálásához még májusban, januárban mehet is - sorolta a beérkezett példákat a lap.

A szakrendeléseknél a várakozási idő Kincses Gyula egészségpolitikus korábbi megfogalmazása szerint irreálisan hosszú. Ez nem az Orbán-kormány alatt kezdődött, de a helyzet nem lett jobb.

Javulást nem tapasztaltam, nálunk a laborvizsgálatokra is több hónapot kell várni - mondja Békássy Szabolcs dunavarsányi háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. A laborvizsgálatoknál kvóták vannak, ezeket nem egységesen osztják el, így országosan lehet eltérés. A háziorvos néhány kivételes esetben kérhet sürgősségi vizsgálatot.

Békássy Szabolcs azt mondja, súlyos orvosetikai vétséget követ el az orvos, ha az állami rendelésről a magánpraxisába irányítja a beteget. Azt mondja, részben pénz és orvoshiány miatt ilyen hosszúak a várólisták, de az emberek hozzáállása is változott: sokan inkább szakorvoshoz mennek olyan panaszokkal is, amelyeket a háziorvos is tudna kezelni. Plusz pénzt lehet tenni a rendszerbe – hiszen van, hogy kapacitás egy intézményben lenne, csak nincs keret újabb vizsgálatokra –, a humánerőforrás-krízis, vagyis a szakemberhiány viszont egyre csak súlyosbodik. Így szervezeti átalakításra van szükség, mondja Békássy, akinek szervezete korábban felvetette, könnyített licencvizsgák letételével – és megfelelő eszközökkel - a háziorvosok is számtalan területen végezhetnének plusz vizsgálatokat, így a szakrendelésen csökkenne a nyomás. Ő a diabetológiai és kispszichiátriai területet emelte ki. Megoldás lehet a praxisközösségek indítása is. A javaslatokról megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ha válaszol, megosztjuk - írta a lap. Tapasztalatok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink