• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezért nem jut most gyógyszerhez rengeteg beteg

Lapszemle 2022.03.26 Forrás: Pénzcentrum
Ezért nem jut most gyógyszerhez rengeteg beteg

Jelenleg az 1396 termékhiányból 462 olyan gyógyszerkészítmény van a listában, amely március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta hiánycikk.

Nem kérdés, hogy a koronavírus járvány óriási hatással volt a gyógyszerek gyártására- és kereskedelmére, melyet a mai napig tapasztalni lehet a patikákban is. A gyártási gondok továbbra is fennállnak, a szállítási, raktározási problémák ugyanakkor már sokat enyhültek. A megváltozott gyógyszervásárlási szokások is kihívások elé állítják a kereskedelmet és gyakrabban előfordultak termékhiányok a megnövekedett igény miatt, mikor egy-egy készítmény pánikszerűen kezdett felvásárolni a lakosság. Az Ukrajnában kitört háború hatása is már látszik a hiánygyógyszer listán: amellett, hogy a menekültek érkezése miatt is sok fogy az alapvető gyógyszerekből, elkezdték a magyarok felvásárolni a jódtablettákat is. A Pénzcentrum most megvizsgálta, hogyan alakultak a termékhiányok a patikákban a háború, illetve a járvány kitörése óta.

Az OGYÉI aktuális hiányokat gyűjtő adatbázisában köztudottan nem egy olyan termék szerepel, amelyet csak papíron érint a hiány és valójában más miatt került a listára (pl. a termék sosem került forgalomban az engedélyeztetés után). Vannak olyan termékek is, amelyek hivatalosan hiányzóként szerepelnek - akár már több mint 10 éve - a listán, valójában már nem fogja keresni azokat senki a gyógyszertárakban. Ráadásul a hiánylista számai azért is adnak kevés információt önmagában a hazai hiányállapotról, mert az sem mindegy, milyen típusú gyógyszer lesz hiánycikk. 

Hogyha egy megfázás elleni italpor kifogy egy időre szállítási problémák miatt, nem jelent akkora gondot, mivel rengeteg más termékkel lehet azt pótolni. A járvány alatt - a vakcinák okozta vérrögképződés miatti aggodalmak folyományaként - egy időre több patikában kifogyott a készlet a 28 szemes Aspirin Protectből, de nem volt gond, mert volt más kiszerelés. Viszont ha egy olyan szer válik hiánycikké, amelyet nem lehet helyettesíteni akkor kezdődnek a gondok. Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója korábban elmondta a Pénzcentrumnak, hogy

szerencsés esetben van helyettesítő készítmény, így akár már a gyógyszertárban orvosolhatjuk a problémát. Az is fontos kérdés, hogy mi az alkalmazási területe a hiánycikké vált gyógyszernek, fenyeget-e közvetlen életveszély, vagy sem, ha nem kapják meg a betegek.

Jelenleg az 1396 termékhiányból 462 olyan gyógyszerkészítmény van a listában, amely március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta hiánycikk (33,1%). Tavaly augusztusban, amikor legutoljára vizsgáltuk a hiánylistát, még 1323 készítményből 279 ilyen tétel volt (21,1%) rajta. Természetesen ezek a gyógyszerhiányok nem feltétlenül a járvány egyenes következményei, viszont a hatásuk elvitathatatlan. A mostani hiánylistán pedig mutatkoznak az ötödik hullám, az egyre terjedő influenza, az allergiaszezon és a háború jelei is.

A teljes cikk a Pénzcentrum portálon olvasható.