• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Ezért retteg a vakcinától rengeteg magyar

Lapszemle 2021.09.22 Forrás: penzcentrum.hu
Ezért retteg a vakcinától rengeteg magyar

Magunkat társainknál sokkal fittebbnek, egészségesebbnek tartjuk, így a járvány kapcsán ellenállóbnak is hisszük magunkat.

A közösségi média platformokon sok kritika éri azokat, akik hezitálnak a vakcina felvevésével. Annak azonban, hogy valaki fél felvenni a védőoltást, sokkal komolyabb háttere lehet. Kutatók mérték fel, hogy mi lehet az oka a hezitálásnak, és az eredmények azt mutatják, hogy azokat is meg lehet érteni, akiknek kétségei vannak, mivel gyakran ezek az okok tudat alatt jelentkeznek - írja a pénzcentrum.hu.

Kutatások, és a gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a Covid-19 védőoltás működik, életet ment. A statisztikákból tudhatjuk, hogy azok, akik felvették a vakcinát, nem csak hogy kisebb eséllyel betegednek meg az új variánssal, de a tüneteik is enyhébbek. Ennek ellenére sokan vannak, akik nem kívánják felvenni a védőoltást, ez a szám pedig országonként változó. Jelenleg ez hatalmas, és vitatott kérdés a közösségi médiában is, ahol azzal vádolják azokat, akik nem veszik fel a vakcinát, hogy önzőek és felelőtlenek.

Érzékeny ez a téma, hiszen az orvosi döntéshozatalra szakosodott pszichológusok azt állítják, hogy emögött számos tényező áll, amely mellett nem szabad szó nélkül elmennünk, ha szeretnénk hogy növekedjen a lakossági szintű átoltottság.

A BBC-nek nyilatkozó szakemberek elmondták, hogy nem minden ember vallja ugyanazokat a nézeteket abban a kérdésben, hogy miért nem kívánja felvenni a védőoltást. Mohammad Razai, a Londoni Egyetem St.George's Népesség -egészségügyi Kutatóintézet munkatársa tanulmányaiban sokat foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen pszichológiai, és társadalmi tényezők befolyásolhatják az emberek döntését vakcina-kérdésben. Bár a vakcinával habozók többsége nem rendelkezik azonos politikai nézettel, és sokan meggondolják magukat, a késés mégis veszélyt jelent.

Az 5C modell

Az oltásokkal kapcsolatos fentartásokat, hezitáló hozzáállást már sokkal korábban elkezdték tanulmányozni, mint ahogy a Covid-19 megjelent, ugyanis az emberek más betegségek kapcsán is bizalmatlanok az oltásokkal szemben. A kérdésben több tényező is mérvadó, azonban az eddigi leghitelesebb modell, amellyel 2018-ban Cornelia Betsch, és a németországi Erfurti Egyetem munkatársai is teszteltek, az 5C, amely a következő komponenseket tartalmazza:

Confidence, azaz bizalom- mennyire bízik a páciens az oltóanyag hatékonyságában, a döntéshozókban valamint az egészségügyi- és állami szervekben.

Complacency, azaz önteltség- ami azt foglalja magában, hogy az ember mennyire fogja fel az adott betegséget magára nézve komoly fenyegetésnek

Calculation, számítás - mennyire vesz részt az egyén az információk kutatásában, keresésésben

Convenience, kényelem - hozzáfér-e a páciens a vakcinához

Collective responsibility, vagyis közösségi felelősségvállalás- hajlandó-e az egyén a saját oltottságával másokat védeni

A német szakemberek arra kérték a felmérésben résztvevőket, hogy a modell alapján értékeljenek egy sor védőoltásra vonatkozó kijelentést, majd ezt összehasonlították. Az eredményekkel, bár lehetnek más okai is a védőoltás elmúlasztásának, mégis megmagyarázhatóvá váltak az emberek vakcina-ellenes döntései.

Emellett az elfogultság is torzíthatja az ember viselkedését és döntéshozatalát. A megerősítési torzításunk hatással van arra, hogy mennyire bízunk a vakcinában, valamint mennyire bízzuk el magunkat a betegség veszélyeivel kapcsolatban. Jessica Saleska, a Kalifornai Egyetem munkatársa kiemelte annak a fontosságát is, hogy a pozitív és negatív előítéleteink hogyan hatnak döntéseinkre.

Míg a negatív információ tovább, és gyorsabban megmarad a fejünkben, addig magunkat társainknál sokkal fittebbnek, egészségesebbnek tartjuk, így a járvány kapcsán ellenállóbnak is hisszük magunkat a megbetegedésekkel szemben.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink