• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezért van gond az egészségügyiek bérével

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Ha tetszik, ha nem, öt évig kötelező ezt a rendszert használni, hiába folyamatosak a bérszámfejtési anomáliák.

Bár a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékesei két héten belüli válaszokat ígértek a bérszámfejtési hibákkal kapcsolatos panaszokra, egyelőre még az eseteket regisztráló ív átolvasására sem jutott idejük - írja a medicalonline.

A Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) a bérszámfejtési anomáliák ügyében hónapok óta igyekszik dűlőre jutni a Magyar Államkincstárral, egyelőre azonban nem sok sikerrel. A szervezet tavasz végi konferenciáján a MÁK illetékese ugyan két héten belüli egyedi választ ígért az egyes kifogásolt esetekre, eddig azonban arra sem futotta idejükből, hogy az ezeket begyűjteni hivatott, EGVE által megfogalmazott úgynevezett adatszolgáltatási lapot átolvassák és elfogadják. Ez lenne az a dokumentum, amelyen az intézmények – feltüntetve a hibás bérszámfejtés „áldozatának" adószámát – a tévedés korrigálását kérhetik.

Az illetmény-számfejtés nehéz ipar, mondta a lap által megkérdezett informatikus. Különösen igaz ez az egészségügyre, ahol nem csak az alapbért kell számfejteni – megfejelve a különféle jogcímű táppénzekkel, szabadságokkal, cafeteriával, készenléttel, eltérő díjazású ügyeletekkel – nem beszélve az egyetemi klinikákról, ahol nemcsak gyógyítanak, de oktatatnak is az orvosok. Nem véletlen, hogy a piacon ma már csak három-négy olyan nagy cég található, amelyek képesek jó minőségű illetmény-elszámolási rendszert készíteni és szállítani. Horribile dictu – az informatikai cégek is tőlük veszik bérszámfejtési programjaikat.

Ehhez képest a KIRA-t – Központi Illetmény-számfejtési Rendszer– nem piaci cégeknek hirdették meg, hanem KINCSINFO néven létrehoztak egy kincstári informatikai nonprofit korlátolt felelősségű társaságot, amelynek munkatársi gárdája lényegében a kincstár informatikusaiból került ki. Holott – kommentálják utólag a piaci szereplők – az állam itt némi szereptévesztésbe került, feladata ugyanis nem szoftverek fejlesztése. Ráadásul ebben az esetben rendszerszervezési munkáról volt szó, amihez – így a megkérdezettek – célszerű a helyszínen tanulmányozni az adott folyamatokat.

Különösen igaz ez az egészségügyre, amelynek illetmény-rendszerénél kevés szövevényesebb akad. Az már más kérdés, hogy vajon miért nem sikerül hónapok óta korrigálni azokat a vélhetően informatikai hibákat, amelyek téves bérszámfejtéseket eredményeznek. Pedig toldozni-foltozni kell, mivel az uniós forrás felhasználása okán, ha tetszik, ha nem, öt évig kötelező ezt a rendszert használni.