• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezért vezetik be az új törzskarton-rendszert

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Az első, minden lakosra kiterjedő egészségtérkép 2019 végére készülhet el.

Az első, minden lakosra kiterjedő egészség­térkép a törzskartonrendszer bevezetése után, 2019 végére készülhet el – mondta a Magyar Hírlapnak Papp Magor volt rezidensszövetség-elnök, az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram vezetője. Szerinte a páciensek egészségi állapotának felmérése alapvető szakmai feladat.

- Az alapellátás feladata a lakosság egészségének a rendszeres vizsgálata. Ha önkritikát gyakorlunk, akkor be kell lássuk, ez a tevékenység szisztematikusan csupán a gyermekellátásban valósul meg, ott a védőnők, háziorvosok és házi gyermekorvosok most is ellátják ezt a funkciót. A törzskarton szó, bár szakmai berkekben ismert, sajnos nem fejezi ki a szolgáltatás lényegét. Miközben sokaknak egy hosszú fiókból kihúzott névre szóló karton jut eszébe, amit az ápoló kézzel kitölt, valójában egy korszerű egészségi állapotfelmérést takar, ami lehetővé teszi azt, hogy a praxis ellátási körzetébe tartozó kliensek képet kapjanak a saját egészségükről, esetleges rizikóállapotaikról, betegségeikről.

Ez azért fontos, mert Magyarországon becslések szerint több százezer, eddig nem ismert, kezeletlen cukorbeteg van, aki jó esetben már csak akkor kerül az ellátórendszerbe, amikor a betegségnek valamilyen szövődménye jelentkezik, például látásromlás, végtagi érszűkület okozta mozgáskorlátozottság, pedig ilyenkor a szervek károsodása miatt már sokkal kisebb az esély az állapotjavulásra. Amennyiben viszont időben észlelik a diabéteszt, akkor megfelelő életmódváltással és gyógyszeres terápiával megelőzhetők, évtizedekkel késleltethetők a kóros elváltozások.

A vizsgálatok nemcsak rávilágítanak az életmódbeli rizikókra és feltérképezik a rejtett betegségeket, de a törzskarton teszi lehetővé azt, hogy egységessé váljon a védőoltások és a családi anamnézisek adatrögzítése is. Ez utóbbi eredményezheti, hogy egyes családi halmozódást mutató betegségeknél személyre szabott szűrési protokollok alakuljanak ki.

Az első, minden lakosra kiterjedő egészségtérkép 2019 végére készülhet el. Az erről szóló végrehajtási rendelettervezetről a nyáron folyt egyeztetés, az észrevételek alapján hamarosan véglegesíthető lesz.