• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi a bajom, dr. Google? Veszélyes öndiagnosztika

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Az internetes öndiagnosztikának számtalan hátránya van, de előnyei is lehetnek.

Egyre többen vannak olyanok, akik miután megbetegedtek, már úgy látogatnak el a szakorvosi rendelőbe, hogy szerintük nagyon jól tudják, mi bajuk. Sőt gyakran még tanácsot is adnak az orvosnak, milyen gyógymódot kellene alkalmazni; a legrosszabb esetben viszont fel sem keresik, csak amikor már nagyon rosszul vannak. Az internetes öndiagnosztikának számtalan hátránya van, de előnyei is lehetnek. Az orvosnak és a betegnek együtt kellene működnie a hiteles és a kamu információk szétválasztásában - írja a népszava.hu.

A beteg csak ne keresgéljen online - manapság még mindig ez az általános orvosi vélekedés akkor, amikor arról van szó, árt vagy használ-e az orvos-beteg kapcsolatoknak, illetve magának az egészségügyi ellátásnak, ha a páciens betegségével kapcsolatban az internetről szerzett tudással felvértezve érkezik a rendelőbe. Pedig ezt egyre nehezebb meggátolni: a KSH adatai szerint a magyar háztartások 73 százaléka rendelkezik számítógéppel, és legalább kétharmaduk internet-hozzáféréssel is, a lakosság háromnegyede pedig rendszeres internethasználó.

Tény, hogy az internetelérés szélesedésével az utóbbi évtizedben megváltozott az emberek hozzáállása a gyógyításhoz, gyógyuláshoz. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint hogy a Google keresési ranglistáin az első helyeken vannak különböző betegségek tünetei, illetve az orvosi szakszókészlet is újabb szóval bővült: kiberchondria. Azokat az embereket mondják kiberchondernek, akik valamilyen vélt vagy valós betegséggel kapcsolatban már-már kényszeresen gyűjtenek mindenféle információt a neten ahelyett, hogy rögtön szakorvoshoz fordulnának.

Azt persze nem lehet állítani, hogy az internetes keresgélés az ördögtől való: számos előnye is lehet annak, ha a beteg hiteles orvosi portálokon tájékozódik tünetekről, betegségéről. Az internetes öndiagnosztika viszont veszélyes lehet abban az esetben, ha a gyógymódokat is az interneten keresi, és csak az ott olvasottakat alkalmazza a beteg, emiatt egyáltalán nem vagy csak késve megy orvoshoz, amikor már sokkal rosszabbul van...