• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Ezt kell tudni a Szputnyik V orosz oltásról

Lapszemle 2021.01.23 Forrás: ATV
Ezt kell tudni a Szputnyik V orosz oltásról

Az AstraZeneca és az orosz gyártó év végén bejelentette, hogy közösen fejlesztik tovább a vakcinájukat. Mindkét oltóanyag vektoralapú.

Merkel is lobbizik a Szputnyik V európai engedélyeztetéséért - Szijjártó Péter pedig 2 millió adagról írt alá szerződést Moszkvával. Ezt kell tudni az orosz vakcináról, írja az ATV. 

Magyarország 2 millió Szputnyik V orosz vakcinát vásárol, ez egymillió ember beoltására elegendő. Az oltóanyag három ütemben érkezik majd Magyarországra. Az első hónapban 600 ezer adagot, a másodikban egymilliót, az utolsóban pedig 400 ezer adagot szállítanak.

Ami a Szputnyik V engedélyeztetését illeti: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kiadott egy közleményt. Eszerint az oltóanyagra (Gam-COVID-VAC) a 488/2020 Kormányrendelet alapján, bő két hónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció után adott ideiglenes gyógyszer alkalmazási engedélyt.

A Szputnyik V-re kiadott vészhelyzeti engedély feltételei között szerepel: az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatának. Ezen felül az a népegészségügyi központ minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

Csütörtökön jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben egy rendkívüli nemzetközi sajtóértekezleten: Németország támogatást biztosít Moszkvának az orosz Szputnyik V oltóanyag európai uniós engedélyeztetéséhez. A német kormány a vakcinákért felelős szövetségi szakhatósága, a Paul Ehrlich intézet (PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására.

A Merkel által felajánlott segítséggel így Moszkva engedélyt kaphat arra, hogy az Európai Unió tagállamaiba ne csak a kormány által megkötött, kétoldalú megállapodások révén jusson el az orosz oltóanyag.

Merkel miután telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Covid-19 járvány kezeléséről, azt mondta: nyitott a kétoldalú együttműködés gondolatára és lát arra lehetőséget, hogy az európai termelési kapacitásokat is hasznosítsák az orosz vakcina esetében.

A klinikai vizsgálatokat Oroszországban (40 ezer) , de Indiától (1600) Fehéroroszországon (100) és az Egyesült Arab Emírségeken (1000) át Venezueláig ( 2000 ) végezték. 2020 decemberében az AstraZeneca és az orosz gyártó bejelentette, hogy közösen fejlesztik tovább a vakcinájukat. Mindkét oltóanyag vektoralapú.

S bár a neves The Lancelot orvosi szaklapban a fázis 1/2 vizsgálatok eredményeit a publikálták - hogy a vakcina biztonságos és erős immunválaszt váltott ki -, a további fázisokat nem. Ezért több bírálat is érte a fejlesztő intézetet, mert a harmadik fázos eredményeit hivatalosan nem publikálták.

Kirill Dmitriev, a vakcina nemzetközi marketingjét vezető orosz közvetlen beruházási alap vezérigazgatója a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva azt ígérte: a jövő héten már publikálhatják az orosz vakcina harmadik klinikai fázisának eredményeit egy nagy nemzetközi orvosi szaklapban - írja a Portfolio.

A Szputnyik V egy harmadik generációs vakcina. De míg a Pfizer és a Moderna oltóanyaga mRNS-alapú, az orosz szer vektorvakcina, a védelmet pedig a következőpéppen biztosítja: egy ártalmatlan (sokszorozódásra nem képes) „vivő” vírust juttatnak be a vakcinával a szervezetünkbe, amiben már benne van a koronavírus SARS-COV-2 tüskefehérjéjét átíró gén. A szervezetünk erre “reagál” az immunrendszer számára létfontosságú vírusfehérjével, és kialakul az immunmemória is. (A vektorként használt vírus, miután betöltötte “vivő” szerepét, lényegében felszívódik.)

A Szputnyik V-t két adagban kell beadni, 21 napos különbséggel következik a második oltás, a két oltással két különböző adenovírust visznek be a szervezetbe. A fázis 3-as vizsgálatok eredményei szerint az oltás után 28 nappal 91,4 százalékos hatékonyságot mutatott a vakcina, míg 42 nappal az első oltás után 95 százalékosat - írta cikkében az Euronews.

Az orosz vakcina klinikai vizsgálatáról Madurka Ildikó, a Korányi Intézet főorvosa - aki ott volt Moszkvában a magyar szakértői delegáció tagjaként, és látta, hogyan készül az orosz vakcina - azt nyilatkozta a Spirit FM-nek:

Az embereket megvizsgálják, PCR-tesztet, antigéntesztet végeznek nála. "Naponta ki kell tölteniük egy kérdőívet. Oroszországban, aki megkapta az oltást, annak az adatai automatikusan bekerültek egy rendszerbe. Létrehoztak egy központot, ahol videokonferencia keretein belül, egy orvos minden nap felhívta ezeket a betegeket. A betegek kaptak egy karperecet, ami a légzésszámukat, pulzusukat regisztrálta a rendszerben" - számolt be a klinikai vizsgálat részleteiről a főorvos.

A vakcina tárolási körülményei egyszerűbbek, mint például a Pfizeré, már -18 fok elég a tárolásukhoz, kiolvasztva pedig normál hűtőben is elállnak 2-8 fokon. Adagonként az orosz vakcina kevesebb mint 10 dollárba kerül.

Legolvasottabb cikkeink