• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fact-check az abortuszok számának alakulásáról

Lapszemle 2023.06.24 Forrás: Telex
Fact-check az abortuszok számának alakulásáról

Az a probléma, hogy a rendelet előtti és utáni időszak nem kizárólag a rendelet tényében tér el: ahogy telik az idő, ezernyi egyéb tényező is változik.

A magyar kormány 2022 szeptemberében, egyik napról a másikra, bármiféle társadalmi vita vagy szakmai egyeztetés nélkül szigorított az abortusz szabályozásán. A szívhangrendeletként elhíresült döntés szinte egyetlen lényegi változtatása az volt, hogy a terhességmegszakítás előtt meg kell mutatni az abortuszra jelentkező nőknek a magzat szívhangját, írja a Telex

„Nem kívánt terhesség esetén biztosítani kell, hogy a várandós nő a magzatot, annak az adott terhességi korra jellemző életfunkcióit, szívműködését észlelje (pl. a magzat ultrahangképét, a szív pulzációját, ha technikailag lehetséges, egyértelműen azonosítva meg kell részére mutatni, illetve a szívhangot meghallgattatni, amennyiben annak orvosi ellenjavallata nem áll fenn).”

Megkerestük Ferenci Tamás biostatisztikust, hogy segítsen a számok értelmezésében. Ő azzal kezdte, hogy önmagukban ezekből a számokból, bármit is mutassanak, nem lehet ezt a kérdést bizonyosan eldönteni, se pró, se kontra. „Az a probléma, hogy a rendelet előtti és utáni időszak nem kizárólag a rendelet tényében tér el: ahogy telik az idő, ezernyi egyéb tényező is változik. Innentől kezdve, ha találunk is különbséget a rendelet előtti és utáni számokban, nem fogjuk tudni, hogy a különbség a rendelet miatt van, vagy az azzal egyidejűleg megváltozott ezer másik dolog valamelyike, esetleg ezek valamilyen keveréke miatt.

Elvileg még az is lehet, hogy az abortuszok száma nőtt, de a rendelet mégis jót tett – ha rendelet nélkül még többet nőtt volna! Vagy épp fordítva, csökkent, de a rendelet mégis ártott, mert nélküle még többet csökkent volna.

Pontosan ez a nehézségük az ilyen adatoknak, hogy ezt mi sem tudhatjuk. Erre mindig gondolni kell, és emiatt az ilyen számok értelmezésével mindig óvatosnak kell lenni. Ettől függetlenül persze fontos, hogy a számok pontosak legyenek, már csak azért is, mert a finomabb elemzéseknek is az alapját jelentik” – mutatott rá Ferenci.

További részletek a Telex cikkében.