A karácsonyi fahéjas süti akár mérgezőis lehet, ugyanis a fahéj nem mindig „fahéj".
Nem minden fahéj egyforma – hívták fel az európai egészségügyi szervezetek a fogyasztók figyelmét egy potenciális karácsonyi veszélyforrásra. A karácsonyi fahéjas süti akár mérgező is lehet, ugyanis a fahéj nem mindig „fahéj" olvasható az edenkert.hu portálján.
Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a Ceyloni fahéj és a Cassia fahéj – A valódi fahéj a Cinnamomum verum (másnéven C. zeylanicum) nevű, kis termetű, örökzöld fácska kérge. A babérfélék családjába tartozó fa Sri Lankán és India déli részén őshonos. Közepes méretű levelei oválisak, fürtös virágzata, zöld, kellemetlen illatú. Centiméteres, bíborszínű bogyótermése egyetlen magot tartalmaz. A fűszer illatát a kéreg illóolajai adják.
Fahéj-fűszert azonban a Cassia nevű (Cinnamomum aromaticum), szintén babérféle fa kérgéből is lehet készíteni. Míg a valódi fahéj csak a belső, vékony kéregrészekből készül, a Cassia fahéj a teljes kéregből, így fásabb, vastagabb, és erősebb illatú a fűszere. Nem csoda, hogy a szupermarketek általában a tömegesebb és olcsóbb Cassia fahéjat árulják.
Az utóbbi időben nyilvánosságra került, hogy a fahéj tartalmazhat egy mérgező (rákkeltő), kumarin nevű vegyületet. A Ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. Ezzel szemben a Cassia fahéjat Kínában, Vietnamban és Indonéziában termelik, s ezt a fajtát az európai élelmiszeripar magas kumarin tartalmúként tartja számon.
A kumarin egy növényi anyagcseretermék, amely sok fűfélére,
az illatos galajra és a pillangósvirágú növényekre jellemző. Parfümök illetve kozmetikai készítmények összetevője. Ismeretes, hogy erős méreg, mely az emberi szerveket, például a májat
károsíthatja, s mindezen felül állatkísérletek utalnak rákkeltő mivoltára.
A svájci Bundesamt für Gesundheit a karácsonyi időszakban figyelmeztetést adott közre, hogy a lakosság ne vigye
túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását. A hivatal azt is javasolta, hogy a gyerekek naponta legfeljebb 4 fahéjcsillagot egyenek és 75
gramm fahéj tartalmú müzlinél ne fogyasszanak többet.