• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fájdalmas intézkedésekre készülhet a kormány

Lapszemle 2023.12.18 Forrás: hirklikk.hu
Fájdalmas intézkedésekre készülhet a kormány

"Feltehetően a megkezdett egészségügyi reform gyorsítása a cél, a lehető legkisebb ellenállás mentén".

Úgy tűnik, gyorsítani akarja a kormány az egészségügy reformját, és nem akarja, hogy bárki is megakassza ezt a folyamatot, ugyanis a szakértelemmel rendelkező kórházigazgatók nem a politikai célokat, hanem a betegeket nézik elsősorban. Így reagált Szelényi Zoltán orvos-közgazdász arra, hogy a belügyminiszter és a megbízott Országos Kórházi Főigazgató december 31-től menesztett 24 kórházigazgatót. A szocialista párt egészségpolitikusa szerint „most olyan időket élünk, amikor fontos, hogy összetartson a szakma, különben ledarálják az egész magyar egészségügyet.” - írja a hirklikk.hu.

Volt valamilyen előjele annak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és a megbízott országos kórházi főigazgató arra készült, hogy 24 kórházvezetőt elbocsájtson?

Tudomásom szerint nem történt egyeztetés a Magyar Kórházszövetséggel, vagy az Orvosi Kamarával. Így az orvostársadalom megdöbbenéssel értesült az igazgatók menesztéséről.

Az elküldöttek névsorát a Népszavának sikerült kiderítenie. Közöttük két országos intézet vezetője van: Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, és Poór Gyula, az Országos Mozgásszervi Intézet főigazgatója. Tőlük – érdemeiket elismerve – a nyugdíjkor betöltésére hivatkozva válik meg a tárca. A nyugdíjkorhatárt talán még érteni lehet, bár az orvoshiány nem indokolná a tapasztalt kórházigazgatók nyugdíjazását, hacsak ők maguk nem kérik. De mivel mindenkit behívattak az egészségügyi államtitkárhoz, hogy közöljék a döntést, valószínűleg nem a menesztett kórházigazgatóké volt az ötlet. Miért nincs szükség az ő munkájukra?

A felmentett igazgatók többsége évek, évtizedek óta tölt be irányító szerepet egészségügyi intézmények élén. Jónéhányan a szakmájukban is elismert orvosok. Nem hiszem, hogy egyik pillanatról a másikra kiderült volna, hogy alkalmatlanok. Tehát kimondhatjuk, hogy nem szakmai szempontok mentén született a döntés. 

Az országos kórházigazgatók mellett 7 megyei és 15 városi kórház igazgatóját is elbocsátották, állítólag elégedetlen volt a munkájukkal az ágazat vezetése. Mi az, amit rosszul csinálhattak?

A városi és megyei kórházak élén is kipróbált, ráadásul politikailag jól beágyazott vezetők álltak. Nem gondolom, hogy a munkájuk vagy a személyük hirtelen nem kívánatossá vált. Inkább a Belügyminisztérium paradigmaváltását jelezheti a tömeges felmondás.

A Népszava információi szerint távozik a Fejér megyei kórház éléről Bucsi László is. Emlékszünk rá, ő volt az a kórházi vezető, aki Covid-járvány idején megtörte a nyilatkozati tilalmat és egy videointerjúban beszélt arról is, hogy az intézményben lélegeztetőgépre kerülő betegek 84 százaléka meghal. Az elbocsátások mögött lehet valamiféle leszámolás? 

A módszer valóban leszámolás-szerű. Akár nevezhetnénk „hosszú kések éjszakájának” is az intézkedést. Hasonló tömeges elbocsájtás már történt a honvédség tiszti állományában. Az ok mégsem személyes. Másfajta vezetői szemléletben gondolkodik a kormány. Feltehetően olyan megbízható emberek kerülnek a menesztett vezetők helyére, akik számára a parancsteljesítés megelőzi a szakmai szempontokat. Feltehetően a megkezdett egészségügyi reform gyorsítása a cél, a lehető legkisebb ellenállás mentén.

További részletek a cikkben.