• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Fájdalomcsillapítók, ismét vény nélkül

Lapszemle 2020.03.09 Forrás: magyarnemzet.hu
Fájdalomcsillapítók, ismét vény nélkül

Mi alapján dől el, hogy egy orvosságot orvosi felíráshoz kötnek-e, vagy sem?

Komoly veszélyt jelenthetnek az egyébként oly hasznos fájdalomcsillapítók is, ha odafigyelés nélkül szedjük őket. Vajon mitől függ, hogy a hatóság egy gyógyszert orvosi felíráshoz köt, vagy szabadon elérhetővé tesz? - tette fel a kérdést a magyarnemzet.hu.

– Ahhoz, hogy egy gyógyszer vény nélkül elérhető legyen, több feltételnek kell teljesülnie – világosít fel Zupkó István, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének docense. – Az egyik, hogy a hatóanyaga legyen biztonságos, illetve hogy a kiváltható mennyiségnek biztonságosan széles legyen a dózistartománya. Az utóbbira példaként vegyük a paracetamolt, amelyből általában 500 milligramm van a vény nélkül kiadható kiszerelés egy-egy tablettájában. Ennek a hatóanyagnak a napi maximális dózisa négy gramm, könnyen kiszámolható, hogy ez nyolc tabletta. Ami jelentős mennyiség, vagyis ha ez sem elég, akkor feltétlenül indokolt a betegnek orvoshoz fordulnia. OTC-státuszt (így nevezik hivatalosan a recept nélkül hozzáférhető patikaszereket) mindemellett az az orvosság kaphat, amelynek esetében a kezelni kívánt panasz alkalmas öndiagnózisra, amely fájdalomnál egyértelmű – magyarázza az intézetvezető. Hozzátéve: számos példa van arra is, hogy egy hatóanyag vényköteles és vény nélküli változatban is elérhető, ez esetben a dózisok különböznek.

Jogosan merül fel a kérdés, vajon mitől lesz valami receptköteles, ami addig nem volt, vagy éppen fordítva. A fájdalomcsillapítóknál most mindkettőre van példa: február közepétől már nem kell orvossal felíratni az Algopyrint, ugyanakkor május 1-jétől több ibuproféntartalmú gyógyszer miatt muszáj lesz felkeresni a kezelőorvost.

– Az Algopyrin története érde­kes, de nem példa nélküli. Sok hatóanyaggal megtörténik, hogy törzskönyvezik, használják, korlátozzák, esetleg még a forgalomból is kivonják, majd visszahelyezik. Az ilyen hatósági – vagy akár önkorlátozó gyártói – döntésnek mindig a betegek védelme az oka. A korlátozások, kivonások mögött mindig vagy egy új mellékhatás, vagy már ismertek halmozódása áll, és további vizsgálatokig biztonsági okokból hozzák meg a döntést – mondja Zupkó István.

Legolvasottabb cikkeink