• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Falrengető kutatás a rákról – milliókat kezelnek félre?

Lapszemle Forrás: hetivalasz.hu

Újra kell alkotni a rákról szóló fogalmainkat egy amerikai onkológiai kutatócsoport szerint, idézi a hetivalasz.hu.

A rákbetegség meghatározásának megváltoztatására, újradefiniálására tett javaslatot a közelmúltban tekintélyes amerikai onkológusok kutatócsoportja. A tudósok azért vonják kétségbe az eddig uralkodó gyakorlatot, mert újra és újra előfordul, hogy valakit félre-, vagy „túlkezelnek" rákszerű tünetekkel, noha lehet, hogy állapota soha nem vezetne életveszélyhez – olvasható a hetivalasz.hu portálján.

Évtizedeken keresztül uralkodott az az elmélet orvosi berkekben, hogy minél hamarabb felfedezik, és kezelik a rákbetegséget, annál kisebb a valószínűsége a végzetes fejleményeknek. Ez tükrözi azt a felfogást is, miszerint a rák az rák, akkor is, ha tudjuk: még a szervezet egyazon részében is sokféle betegséget jelent; némelyik agresszív, némelyik nem.

Ám sokan a korán kezelt rákbetegek közül talán nem is azért túlélők, mert időben kezelték őket, hanem mert betegségük soha nem is lett volna életet veszélyeztető: az úgymond korán felfedezett rákbetegségek ugyanis nem szükségszerűen veszélyeztetik az életet, hanem egyszerűen csak a szervezet mindennapos elváltozásait mutatják, ezért ezeket az észleléseket nem is kellene rákbetegségnek nevezni – érvelt a tekintélyes amerikai Országos Rákintézet az orvos-csoportja.

A legkiválóbb rákkutatók körében is vitákat gerjeszt a tanulmány, és valószínűsíthetően nem „csak" a rákról szóló diskurzust változtatja meg, hanem a rákbetegség meghatározását, kezelését és a jövőbeni kutatásokat is.

A tanulmányban foglaltakat minden bizonnyal még (a jövőben is) sokan megkérdőjelezik, hiszen a páciensek és az érdeklődő publikum számára a gyakori szűrés csaknem babonás hitet jelent, mégpedig a hitet abban, hogy a halál elkerülhető. Ráadásul az életre veszélyt nem jelentő rákbetegség korai felfedezése megteremtette a „túlélők" egész seregét, akik alapítványoknál, jótékonysági akcióknál és különféle szervezeteknél serénykedve szinte „iparágat" építettek ki, s azt a benyomást is keltik, hogy sikeresen megküzdöttek a betegséggel; a mellrák esetében például sok asszonynak kifejezetten új identitást adott és ad a „mellrák-túlélőnek lenni" státusz – jegyzi meg a portál.


További részletek a hetivalasz.hu portálján olvasható!