• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az infúzió folyik, csak a pénz nem

Lapszemle Forrás: Index

A vidéki betegeknek nem marad más lehetőségük, mint a "vergődő" centrumokba menni, írja az Index.

A hatéves Fanni leukémiás, a veséi is leálltak. A veseproblémát csak Budapesten lehet kezelni, de a pénzhiány miatt a Tűzoltó utcai gyermekklinika igazgatója kénytelen volt meghúzni a határt: stabil állapotú, körzetén kívüli beteg nem maradhat. Erre ősztől jogszabály is kötelezi, vagyis törvényes lehet majd az egyenlő hozzáférés korlátozása. Az igazgató szerint nem pénz, csak szándék kellene a helyzet rendezéséhez - írja az index.hu portálja.

„Ha ide beesik egy súlyos beteg, mi innen soha nem küldjük el; ha már itt van, kezeljük" – mondja dr. Szabó András, a Tűzoltó utcai gyermekklinika vezetője. Hiába van nála is pénzhiány, mint minden kórházban, ő nem vállalja annak felelősségét, hogy elküldi a beteget, akinek aztán tovább romlik az állapota, amíg a mentő másik helyet keres. Fanni esetében azért is mondott volna nehezen nemet az ügyeletes orvos, mert a Semmelweis Egyetem az ország egyetlen intézménye, ahol hematológia és nefrológia is működik, tehát a leukémiát és a veseproblémát is megfelelő szakorvos tudja kezelni.

Dr. Szabó ugyan megtehetné, hogy elküldi azokat a gyerekeket, akik nem igényelnek különleges ellátást, tehát nem hemato-onkológiai problémájuk van, hanem csak hasmenésük, akkor viszont a kórház járna rosszul. „Egy vírusos beteg, akinek csak ágy kell, és a gyógyszerköltsége sem magas, nem kerül sokba; az olyan eseteknél viszont korlátot kell szabni, ahol akár 2-3 millió forintos kezelési költségre is számítani lehet" – mondja. Tehát ha egy leukémiás kezelése több millió forintba kerül, egy hasmenésesé pedig százezerbe, „persze, hogy mindenki a hasmenéseset fogja fogadni". Fanni pedig a költséges kategóriába tartozik, sőt, mivel bármikor újra leállhat a veséje, még az átlagosnál is drágább lehet a kezelése.

Ha ősszel megszületik a jogszabály a területi felosztásról, akkor pedig a vidéki betegeknek nem marad más lehetősége, mint a „vergődő" centrumokba menni. Vagyis a betegek elveszíthetik jogukat az egyenlő hozzáféréshez, holott az igazgató szerint az ügy rendezése nem pénz kérdése lenne: „Ez az egyenlőségi jog persze úgy is biztosítható, ha ellehetetlenülnek azok a centrumok, amelyek még képesek a magasabb szintű ellátásra, így mindenki egyformán fog rosszul járni."

A teljes riport az Index portálján olvasható.