• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Falus András: Nagy félelmem, hogy még több áldozat lesz

Lapszemle 2020.05.22 Forrás: qubit.hu
Falus András: Nagy félelmem, hogy még több áldozat lesz

Én személy szerint félek attól, hogy mi következik, elsősorban az őszi és téli fellángolástól tartok.

- Az újranyitás orvosbiológiai szempontból egyértelműen veszélyes. Én személy szerint félek attól, hogy mi következik, elsősorban az őszi és téli fellángolástól tartok. Elég csak az Amerikából érkező hírekre gondolni: ott gyerekek is meghalnak. A vírusnak legfeljebb a tüdőre gyakorolt hatását értjük, a fertőzés hosszabb távú következményeit, a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre gyakorolt hatásait szinte egyáltalán nem. A tüdővizenyőt még nem volt nehéz észrevenni, az gyorsan jelentkezik, a beteg fullad. De azt nem tudjuk, mikor és miért jön a többi utána. Hiába ismerjük a koronavírusokat, azon belül is az egyszerű náthát okozókat 60 éve, a most pusztító SARS-CoV-2-ről nagyon keveset tudunk. Nagy félelmem, hogy még több áldozat lesz - mondta el a Qubitnek Falus András, a korábban a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetét vezető Széchenyi-díjas akadémikus.

- Pszichológiai, tömeglélektani értelemben, és persze gazdaságilag is elengedhetetlennek tűnik a lazítás, mert a recesszió és a súlyosbodó munkanélküliség is hatalmas, közvetve egészségügyi károkat is tud okozni. Borzasztó nehéz ez döntés, de egy biztos: az őszig tartó időszakot a felkészülésre kellene felhasználni. Az egészségügyi rendszert fel kellene készíteni, hogy ne műtét előtt álló embereket kelljen hazaküldeni, hogy aztán otthon meghaljanak. Nem ilyen brutális, hisztérikus és értelmetlen döntésekkel kellene ágyakat felszabadítani, hanem a nemzetközileg is kiválóan validált tesztek millióival kellene készülni a tömeges és rendszeres tesztelésre. Megfelelő védelmet nyújtó maszkok millióit kellene beszerezni addigra, és biztosítani a digitális munkavégzés és főként a digitális oktatás feltételeit, megszervezni annak sokkal szélesebb elérhetőségét és kontrollált menetét - mondta. 

Abban lehet reménykedni, hogy – akárcsak rokonai, a SARS és a MERS vírusok – a SARS-CoV-2 is egyik pillanatról a másikra jóformán nyom nélkül felszívódik?

Most is megtörténhet, hogy a vírus elmutál, és ez olyan irányban történik, amely miatt kevésbé lesz az emberek körében fertőző. De ez egyrészt épp ellentétes irányba is történhet, másrészt nem az időjárásváltozás fogja okozni. A jóindulatú daganatsejtekre mondják, hogy a földi élet legéletképesebb sejtjei, mert amellett, hogy intenzíven szaporodnak, nem ölik meg a gazdaszervezetet. Ebben lehet bízni, de ez senkit nem ment föl a gyógyszer- és az oltásfejlesztés, a társadalmi távolságtartás, a kontaktuscsökkentés, a maszkviselés és az egyéb védekezési formák gondos és jól kommunikált megszervezése alól. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink