• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Falus András: nem árt a negyedik oltás

Lapszemle 2022.01.14 Forrás: Népszava Online
Falus András: nem árt a negyedik oltás

A negyedik újra megemeli az antitest szintet, és az úgynevezett t-sejtes védelmet is növeli a szervezetben.

Népszava megpróbálta kideríteni, hogy kapnak-e az orvosok szakmai iránymutatást arról, hogy kinek javasolják és kinek nem a negyedik vakcina felvételét? Valamint azt is, hogy kit milyen vakcinákra mivel oltsanak negyedikként?

A negyedik oltásról meglehetősen hamar döntött a kormány, hiszen eddig nem sok országban tették ezt lehetővé. Elsőként Izrael kezdte el a negyedik oltás beadását a világon. Jelenleg a 60 év felettiek, az egészségügyi dolgozók és a gyenge immunitással rendelkezők vehetik fel az országban a negyedik, vagyis a második megerősítő oltást. A dél-amerikai országok közül elsőként Chilében hétfőn kezdték meg az újabb, negyedik koronavírus-vakcina beadását, amelyet elsősorban a gyengébb immunrendszerű emberek vehetnek majd fel.

A Népszava több járványkezelésben érintett hivatalt – köztük a szaktárcát, a Nemzeti Népegészségügyi Központot, az operatív törzset – is megkeresett, arról érdeklődtünk: Kapnak-e az orvosok szakmai iránymutatást arról, hogy kinek javasolják és kinek nem a negyedik vakcina felvételét? Kit, milyen vakcinákra mivel oltsanak negyedikként? Mikor tagadható meg az oltás beadása? Cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

- A karantén idejének mérséklését nem tartom rossz döntésnek – mondta lapunknak Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az MTA tagja. A negyedik oltással kapcsolatban hozzátette: az biztosan nem árt. A harmadik oltással megszerzett védelem is lecseng. A negyedik újra megemeli az antitest szintet, és az úgynevezett t-sejtes védelmet is növeli a szervezetben. Arra a kérdésre, hogy az orvosok mit mérlegeljenek, amikor a pácienseik kérik majd a negyedik vakcinát, Falus András azt mondta: elsőként arra érdemes figyelni, hogy eltelt-e az öt-hat hónap a legutóbbi oltás óta. A második szempont, hogy az illető egészséges-e. Ha éppen nem lázas, nem Covid-gyanús, nincs légúti megbetegedése, beadható a vakcina. Falus András beszélt arról is, hogy az oltott emberek enyhébb tünetekkel megúszhatják az omikron-fertőzését, míg az oltatlanok, ha megfertőződnek, akkor gyakorlatilag életveszélyben vannak.

Legolvasottabb cikkeink