• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska sportember és győzni szeret

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Milyen feladatokkal akar még végezni mandátumának maradék negyedében az államtitkár?

"A következő feladat a népegészségügyi mozgósítás: ennek része, hogy rendbe tesszük a szervezett szűréseket. Elindul például az a program, melyben védőnői kompetenciává válik a méhnyakrákszűrés azért, hogy azok a nők is hozzáférjenek ehhez a vizsgálathoz, akik eddig csak nagyon ritkán vagy soha nem jutottak el a szűrésekre. Hamarosan jogszabály kötelezi a magánnőgyógyászokat, hogy az általuk elvégzett szűrések adatait átadják, hogy tudjuk követni: ki vett részt a szűréseken, ki nem, ki az, aki megbetegedett, és aki kezelésre szorult, annak pontosan mi lett a sorsa. Az egészségügyi kormányzat kifejezetten kampányolni fog azért, hogy az emberek változtassanak életmódjukon: nézzek meg alaposabban, hogy mit esznek, és ha csak egy kicsivel is, de mindennap mozogjanak többet. A harmadik fontos ügy, a betegútszervezés: ennek keretében az alap- és a járóbeteg-ellátókat ellátjuk adatokkal, hogy maguk tudják irányítani betegeiket, és kezelni minél több bajukat. Célunk, hogy amennyire csak lehet, kapjanak személyes törődést a betegek" - mondta a Népszabadságnak adott nagyinterjúban Szócska Miklós államtitkár.

- Alig egy hete kapott egy csomó sürgős feladatot a kormánytól, amit egyik percről a másikra kell teljesítenie. S megint sikerült azt a látszatot kelteni, mintha a feje fölött született volna meg a döntés. Egyebek közt a kormány jelentést, nemzetközi összehasonlítást kér a lakosság egészségi állapotáról. Tudja már, hogyan teljesíti ezt a máshol éveket igénylő feladatot, ehhez varázspálca is dukál?
– Nem varázspálca, hanem adat van. Az előző kormányok milliárdokat költöttek el arra, hogy megfigyelő központokat próbáltak felállítani, de az ország beleragadt ebbe az adat- és problémakátyúba. Miközben lehet a meglévő információkból is dolgozni. A betegségregiszterekből, az elődök által begyűjtött adatok alapján alapos munkával meg lehet csinálni a kormány által kért népegészségügyi jelentést. Nincs ebben semmi ördöngösség. A szakma és a nyilvánosság is elismeri, hogy soha nem rendelkeztek ennyi használható adatbázissal, mint amennyit már eddig sikerült összegyűjtenünk.

Ha összeállítja a kormánynak ezt az információs csomagot, akkor mi lesz? Mihez kezdenek vele?
– Amiről a kormány most jelentést kért, azokat a munkákat nagyjából már ismeri, kapott információt akkor is, amikor az elvégzéssel kapcsolatos feladatokról döntött, nincs abban semmi, ha ezt most szeretnék átfogó, áttekintésre alkalmas rendszerben is látni.

Arra sincs szava, hogy a kormányhatározat egységes foglalkoztatást említ kívánatosként az ágazatban? Az elemzők máris azt állítják, ha megszüntetik a részállásokat és a vállalkozásban végzett munkát, a szakemberhiány biztosan fejre állítja az ágazatot. Tudja már, hogy hogyan oldja meg a problémát?
– A foglalkoztatási formák változatossága általános probléma a közszolgálatban. Az egészségügyben legalább tízféle különböző jogviszonyban foglalkoztatnak embereket, ráadásul ezek halmozódása is jellemző. Ha mindez átláthatóvá válik, és nem egyesével kell kibogozni, hogy mikor, ki, hány helyen és milyen alkalmazásban jut jövedelemhez, az már elég. Nem történik egyéb, mint hogy átnézzük a foglalkoztatási jogviszonyokat. Nem célja senkinek, hogy működésképtelen helyzeteket hozzunk létre, vagy például a vállalkozási vagy a szerződéses formájú munkaviszonyokat megszüntessük. Senki nem akar fölborítani semmit, ami működik, ugyanakkor érthető elvárás, hogy egyértelmű, a finanszírozó számára is követhető útja legyen a közszolgálati jövedelmeknek. A teljes interjú