• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fáradhatatlan szemészorvos, megannyi újítással

Lapszemle Forrás: teol.hu

A betegei közül bizonyára kevesen tudják, hogy van még egy szerelme a főorvosnak a gyógyítás mellett.

Dr. Vastag Oszkár, a megyei kórház szemész főorvosa csak papíron nyugdíjas, de minden nap ugyanúgy végzi a munkáját, mint a fiatalabb kollégái. A betegekkel mindig nagyon türelmes „doktor bácsi" rengeteg szakmai változást élt meg az elmúlt 47 évben, amióta orvos - írta portréjában a teol.hu.

Dr. Vastag Oszkár szemész főorvos, a Magyar Orvosi Kamara küldöttje, az Etikai Bizottság alelnöke számtalan kitüntetést, díjat kapott eddig szakmai munkája során, de számára a legnagyobb érték a betegek visszajelzése, ragaszkodása volt mindig.

– Döbbenetes változáson ment keresztül a szakma az elmúlt évtizedek alatt – mondta a főorvos, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy a szekszárdi kórházban is bevezetésre került a mikroszkópos műtéti technika, a műlencse-beültetés, a glaucoma ellenes műtétek, a könnytömlő-műtétek, a szaruhártya-átültetés, a szemészeti ultrahang-diagnosztika, a szemészeti érfestés, a szemfenéki és YAG laser kezelések. Megszervezte a gyerekszemészeti szakrendelést, bevezette az addigi szakrendeléseken a cukorbetegek és glaucomás betegek gondozását is.

A betegei közül bizonyára kevesen tudják, hogy van még egy „szerelme" a főorvosnak a gyógyítás mellett, ez pedig a vívás. Húsz évet versenyszerűen párbajtőrözött és tőrözött, évek óta pedig a Szekszárdi Kórház Sportkörének az elnöke, a vívószakosztályon pedig edzősödik. – Az orvos lét állandó stresszel jár, hiszen garantálni nem tudjuk – bármennyire is szeretnénk, és mindent el is követünk ezért – , hogy egy-egy műtétnél ne adódjon komplikáció. Erre jó, ha az ember sportol, mert így le tudja vezeti a feszültséget.

A gyógyítás mellett a Tolna Megyei Orvosi Kamara munkájában a kezdetektől részt vesz, 2002-től folyamatosan helyi és megyei küldött, 2007-től területi küldöttként tevékenykedik. 2006–2011 között Felügyelő Bizottsági tag, 2011-től az Etikai Bizottság alelnöke. Közben több jelentős külföldi továbbképzésen vett részt, például Washingtonban, Münchenben, Svédországban, vagy a volt NDK-ban. Ő maga is több mint száz tudományos előadást tartott szerte a világban, és 40 szakmai közleménye jelent meg szakfolyóiratokban.

Közben még ma is fáradhatatlanul gyógyít és operál, ha kell ügyel, jelenleg 7 szemorvossal együtt végzi a megyei kórházban a munkáját - írta a lap.