• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fél autószerelőnyi megbecsülésért harcolnak az orvosok

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Pluszpénzt kérnek a háziorvosok az ügyeletért.

Még aláírásokat is gyűjtenek, de sztrájkról szó sincs Siófokon, csupán magasabb óradíjat szeretnének, legalább fele annyit, mint egy átlag autószerelő – írja a Somogyi Hírlap – online.

Pluszpénzt kérnek a háziorvosok az ügyeletért, még aláírásokat is gyűjtenek, sőt, felmerült, hogy felfüggesztik az ellátást – így értelmezték egyes Siófok-térségi polgármesterek a város és a kistérség ügyeletet adó doktorainak akcióját. Ám amint kiderült, bár valóban magasabb óradíjat szerettek volna (az autószerelők rezsióradíjának maximum a felét...), de „sztrájkról" nem volt szó és számításuk szerint az általuk kért emelés sem jelentett volna többletterhet az önkormányzatoknak.

Ádándra évi egymillió forint jut, ennyivel járulunk hozzá a kistérségi orvosi ügyelet működtetéséhez – nyilatkozta Pollák Tibor ádándi polgármester. A kistérségi települések sokat segítenek a doktoroknak a felszerelés biztosítása, vagy a gépjárműcsere terén. Úgy érzem, ennél többet aligha tudunk vállalni.

De nem is kell ettől tartani az önkormányzatoknak, már csak azért sem, mert az orvosok nem kapták meg az általuk kért óradíjemelést. Csak a szerződésben szereplő kötelező minimummal, az infláció mértékével lett több az ügyeleti díj március elsejétől – emelte ki Rácz István ságvári háziorvos. Az emelés előtt hétköznap 1700, hétvégén 2100 forintot kaptunk óránként, ami szerintünk megalázóan kevés. Egy autószerelő rezsióradíja ötezer forint körül van. Mi magunk is kalkuláltunk, végeztünk számításokat és e szerint a 2000, illetve 2500 forint még belefért volna. E helyett 1770, illetve 2180 forintot kapunk mostantól.

Országosan elég nagy eltérések vannak, Siófok „középkategóriásnak" számít, Veszprémben például 3500–4000 forintot kapnak az orvosok az ügyeletért.

A siófoki és környékbeli gyógyítók azt is javasolták: fontolja meg az ügyeletet működtető siófoki Gondozási Központ az ellátás kiszervezését külső vállalkozásba, Balatonföldváron például így oldják meg az éjszakai ügyeletet. Az érintett orvosok jelentős száma elmúlt már hatvan éves és egyre nagyobb teher számukra az éjszakázás – mondta Kynsburg Béla, a siófoki háziorvosok egyébként maga is nyugdíjas kollegiális vezetője. A kiszervezés nem jelenti azt, hogy ez esetben „idegen" orvosok ügyelnének Siófokon, hiszen a helyiek is részt vehetnének az ellátásban, s csak a fennmaradó helyeket töltené be a leendő működtető máshonnan „importált" orvosokkal – tette hozzá Kynsburg. Az, hogy az önkormányzatoknak olcsóbb, vagy drágább volna a kiszervezett ügyelet, Kynsburg Béla szerint megállapodás kérdése.

A felvetés azonban nem aktuális, hiszen a Gondozási Központ írásos válasza szerint „nem kívánja az ügyeleti ellátást vállalkozásba kiszervezni."

Nem elsősorban pénzt kértünk, hanem hogy beleláthassunk az ügyelet költségvetésébe – foglalta össze Rácz István. Ha látnánk a bevételeket és kiadásokat, akkor segíteni tudnánk abban, hogy megtaláljuk az ügyeleti óradíjemelés forrását. Például spórolni lehetne az ügyelet autóján, vagy meg lehetne oldani a víz, villany és fűtés mérését átalány helyett. Azt akartuk, hogy lehetőséget kapjunk a jelenlegi keretek között, költségvetés-növelés nélkül elérni az orvosok munkájának nagyobb megbecsülését – tette hozzá Rácz István.

Az egyik érintett polgármester szerint mivel a háziorvosoknak a mostani egészségügyi kormányzat sem ígér béremelést (a háziorvosi praxisok kártyapénze 2001 óta nem emelkedett – a szerző), így, „oldalágon" próbálkoznak.

A lap információi szerint egyébként a siófoki és városkörnyéki ügyelet éves költségvetése nagyjából hatvanmillió forint, ennek a fele például a tabié. Schmidt Jenő tabi polgármester, kistérségi elnök úgy véli: nem tartható, hogy az egészségbiztosítótól ennek csak a 30–40%-a érkezik, a többit az önkormányzatoknak kell pótolni. Szerinte az volna a megoldás, ha az ügyelet (s a háziorvosi, fogorvosi, védőnői ellátás is) teljes egészében az államhoz kerülne a kórházakhoz és szakellátókhoz hasonlóan, az önkormányzatokat pedig kihagynák a „buliból".