• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fél Magyarország nem lát a szemétől? Pontosabban a szemüvegétől

Lapszemle MA 06:02 Forrás: mfor.hu
Fél Magyarország nem lát a szemétől? Pontosabban a szemüvegétől

Tipikusan magyar jelenség, hogy a régi szemüvegét nem dobja ki senki, tartaléknak még jó lesz, hátha az éppen viselttel történik valami.

Vaksi, fogatlan, idős emberek százezrei élnek közöttünk, akik nem tudják megfizetni a milliós protéziseket és a százezer alatt alig megúszható szemüvegcsináltatást. Van, aki a negyven évvel ezelőtti, szárát már kézzel visszadrótozott SZTK okulárét viseli, más meg abban bízik, hogy majd idővel javul a látása - írta az mfor.hu.

A szemüveg életfontosságú egészségügyi cikk, miközben divatáru is. Aminek elkészíttetését az OEP kis mértékben, bizonyos esetekben, részben, támogatja – de az optikusok szerint a gyakorlatban többnyire egy fillérrel se, még a hetven év felettieknek sem. Néhol egyes önkormányzatok fedezik valamennyire ezt a beruházást, de a segélyhez jutásnak olyan kemények a feltételei, amelyek nehezen teljesíthetők. (Önkormányzatoktól is függ, mennyire szigorú ez a lista) - írta a lap.

Tipikusan magyar jelenség, mondhatni hungaricum, hogy a régi szemüvegét nem dobja ki senki, tartaléknak még jó lesz, hátha az éppen viselttel történik valami. Ezért aztán tele van velük a szekreter fiókja. Akinek igen rossz a látása, folyton magával hord egy tartalékot, egy régit, hátha elesik és tönkremegy, ami rajta van.

Ha valaki új szemüveget akar csináltatni, jó előre tervezze meg e komoly projektet, mert van ahol három, másutt hat hónapot kell várni a szemorvosra. Az már a következő dilemma, amikor az optikus is ragaszkodik a látásvizsgálathoz, ám teljesen más dioptriát írna elő, mint az orvos. Sőt, egy harmadik üzlet felülbírálja az előző kettőt. Márpedig próbalencse nincs, ha már elkészül a személyre szabott termék, ki kell fizetni.

Átfutva a webáruházak kínálatát, a keretek 9 ezer forinttól 160 ezerig terjednek, a határ persze a csillagos ég, világmárkától függően. Az elegáns, stílusos szemüveg státusszimbólum. Ezekben az összegekben természetesen nincs benne a lencse, ami lehet multifokális, vékonyított, fényre sötétedő változatú, ami átlagban százezer forintot kóstál. Online vásárolni keretet rizikós, mindenképpen érdemes három-négy típust felpróbálni, mielőtt döntünk.

Továbbiak a cikkben