• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felére csökkentik a gyógyszerárak támogatását

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Az egy évvel korábbihoz képest 2013-ra kevesebb mint felére csökken a gyógyszerár-támogatás.

Jövőre így nyilván drasztikus drágulás következik be a patikákban. A 2007-es, hasonló intézkedés után havonta milliós nagyságrenddel csökkent az eladott patikaszerek száma. A kormányzat eddigi takarékossági intézkedései keményen érintették a gyógyszergyártókat és a patikákat – szerintük rajtuk már nem lehet többet spórolni, nincs több tartalék a rendszerben – írja a Délmagyar – online.

A magyarországi gyógyszerfogyasztás költsége a GDP-hez viszonyítva jelenleg az uniós átlag alatt van, európai szinten pedig az ország a középmezőnyhöz sorolható. A statisztika azért érdekes, mert 2008-ban az egészségbiztosítási pénztár még azért emelte fel hangját, mert Európában a franciák és a görögök mellett a magyarok szedték feleslegesen a legtöbb gyógyszert.

Magyarországon 2001 és 2007 között évente 15 %-kal nőtt a gyógyszer-értékesítés, miközben nemzetközi szinten ez az arány mindössze 5–10 százalék volt. A 2007 januárjában életbe lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény hatására aztán egyetlen hónap alatt közel 4 millió dobozzal csökkent a fogyasztás. Akkor a tb-támogatások lefaragása miatt a gyógyszerek egy részének 50%-kal ugrott meg az ára. A jövő évi drasztikus áremelésnek valószínűleg hasonló hatása lesz.

A gyógyszerágazatból az elmúlt egy évben több száz dolgozót bocsátottak el, több szereplő kivonult Magyarországról, illetve 188 medicina gyártását abbahagyták. Számos gyártó pedig már be sem hozza a készítményeit Magyarországra a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt.

Megközelítőleg 20%-kal esett vissza a gyógyszergyártók hazai forgalma, ami miatt a patikák is nehéz helyzetbe kerültek.

A jelenleg kapható több mint négyezer fajta támogatott gyógyszerből valamivel több mint 1500-ért kell háromszáz forintot vagy ennél kevesebbet fizetni. A készítmények többsége súlyos betegségek drága gyógyszere, amelynek árát 100 vagy 90%-kal támogatja a biztosító. A szakmai szervezetek azt mondják, ezek fogyasztói árát kellene megemelni a gyógyszerkassza terhének csökkentése érdekében. A kérdés az: hogyan reagálnak erre a betegek.

A válság megérződik a forgalmunkon – nyilatkozta Zolnay Kitti, a Kígyó Patika vezetője, aki hozzátette azt is, a betegek szelektálnak a gyógyszerek közül, próbálják eldönteni, hogy a receptek közül melyek azok, amelyeknek a kiváltása talán nem annyira fontos. Ráadásul már maguktól kérdeznek rá, hogy nincs-e olcsóbb, helyettesítő készítmény, miközben pár éve még meggyőzhetetlenek voltak arról, hogy a generikus készítményeket használják a megszokott piruláik helyett – emelte ki a Kígyó Patika vezetője.