• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Találgatnak az egészségügyisek: honnan lesz pénz a béremelésre?

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Kiszivárgott tervezetek szerint több tízmilliárd forintot vonna ki a kormány a szakellátórendszerből.

Sajtóinformációk szerint így gazdálkodná ki az egészségügyi béremelést. A lap által megkérdezett megyei intézményvezetők kizártnak tartják, hogy a napi ellátás kárára kapnának a dolgozók magasabb fizetést. Egy rendelettervezetre hivatkozva a Népszabadság azt állítja: a Rezidensszövetség által kiharcolt béremelés csődbe viszi majd az egészségügyi intézményeket, az ehhez szükséges összeget ugyanis a kormány az ellátórendszertől vonná el. Információik szerint az E-alap módosításával mintegy hárommilliárd forintot a járó betegek ellátásából, további 26 milliárdot pedig a kórházi ellátásokból vennének el – írja a Délmagyar – online.

A medicalonline szintén elvonásokról számol be, ők azonban a jövő évi költségvetési tervezetet szerezték meg, amelyben teljesen más számok szerepelnek. Eszerint a járóbeteg-ellátás kétmilliárd forinttal többet kapna, a fekvőbeteg-ellátást viszont 34,2 milliárddal kurtítanák meg. Ebből jelenne meg bérfejlesztési forrásként az a 30,5 milliárd forint, amely a bérrendezéshez szükséges.

Mindkét nyilvánosságra került tervezet szerint tehát a béremelést megszorítások kísérnék – az egészségügy hozna áldozatot saját dolgozóiért. Az általunk megkérdezett intézményvezetők azonban egybehangzóan azt állították: elképzelhetetlennek tartják, hogy a napi betegellátáshoz szükséges összeget csökkentsék. Ez már csak azért is lehetetlen, mert a kórházak a betegek ellátása után járó fix finanszírozást kapnak.

Hogy a béremelés pontosan mekkora pluszkiadást jelent majd az egyes intézmények esetében, azt egyelőre sehol nem tudták megmondani, az összesítések és a számítások még most zajlanak. A megyei vezetők abban egyetértettek: ez az összeg nyilván nem az amúgy is szűkös és hiányos költségvetésüket terheli majd.

Az egészségügyi rendszer nem tud már több terhet elviselni, mindenképpen pluszforrás kell a bérkompenzációhoz. Én azt tartanám valószínűnek, hogy ezt valamilyen központi forrásból biztosítják majd, de erre vonatkozóan még nem kaptunk információt – nyilatkozta Resch József, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gazdasági igazgatója.

A pluszforrásra is elhangzottak tippek: van, aki szerint az előző évben keletkezett többletet, amely a chipsadóból, a járulékokból és a ki nem osztott HBCS-k ből tevődik össze, nem osztják vissza az intézményeknek, ahogyan azt tavaly tették, hanem ezt fordítják a bérrendezésre.

A béremelés pozitív dolog, amit akár lehet történelminek is tekinteni – emelte ki Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház igazgatója. A jelenlegi egészségügyi fizetések gyalázatosak, így időszerű a változtatás, amelyhez a sarokszámok, ha csak tervezetben is, de már megjelentek. Úgy gondolom, az ehhez szükséges források előteremtését meg fogja oldani a kormány – tette hozzá a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház igazgatója.