• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felértékelte a járvány az egészségügyi felhőt

Lapszemle 2021.03.25 Forrás: magyarhirlap.hu
Felértékelte a járvány az egészségügyi felhőt

Korábban átlagosan napi nyolcszázezer új vényt regisztráltak, ez a veszélyhelyzet első hullámában kétmillió fölé ugrott.

Megduplázódott a járvány kezdete óta az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér forgalma, az elektronikus receptek aránya pedig 95 százalékra emelkedett. A „felhőben” működik az oltások nyilvántartásának digitális rendszere is, írja a Magyar Hírlap online.

A magánszolgáltatókkal együtt ma már több, mint 22 ezer intézmény csatlakozott az EESZT-rendszerhez, mintegy 28 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertári dolgozó használja napi szinten az egészségügyi felhőt.

A koronavírus elleni védekezés időszakában egyre inkább hangsúlyossá váltak a Tér nyújtotta előnyök – hangsúlyozza a főigazgatóság. Az egyik legfontosabb, hogy az oltópontoknak az elvégzett oltásokról nyilvántartást kell vezetniük és a beoltott személyt oltási igazolással kell ellátniuk. Az EESZT ennek támogatására hozta létre az oltások nyilvántartásának digitális rendszerét, amely december óta működik. Itt tudják az orvosok megadni az oltás beadással kapcsolatos információkat, a vakcina típusát, a beadás időpontját, módját, valamint az esetleges komplikációkat.

A modul lehetővé teszi az egyes ellátási események egészségügyi dokumentumainak központi tárolását és visszakeresését, így követhető egy-egy beteg életútja az ellátó rendszerben. Az adatokhoz való hozzáférés lehetséges az ellátó orvos számára, valamint az EESZT Lakossági portálján (Eeszt.gov.hu) keresztül az állampolgárok számára is.

A covid vizsgálatkérő lap e-beutalóban történő továbbítása lehetővé teszi a covid PCR-teszt eredményének nyilvántartását is, ezzel papírmentessé tehető a beutalás folyamata. Az EESZT rendszeréhez kapcsolva alakították ki a kórházak központi covid adatgyűjtő rendszerét, amely az egész országra kiterjedően, naponta frissülő információkkal látja el a járvány elleni védekezésért felelős vezetőket.

Az EESZT bővítésének új elemeként lehetőség nyílik majd a ritka, ám egészségügyi szolgáltatói szempontból mégis meghatározó események, folyamatok nyilvántartására. Ilyen lesz a teljesen elektronikus várandós és gyermek-egészségügyi kiskönyv, s ennek részeként a jelenleg csak papíralapon elérhető gyermek védőoltási napló. Szintén a Tér részévé válik az egyedi védőoltási napló, amelynek adatai – ha a beteg máshogyan nem rendelkezik – megismerhetőek lesznek az oltást beadó személy, a háziorvos vagy a gyermekorvos számára.

Legolvasottabb cikkeink