• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Feljelentés és bírság Aradi Tibor balesete nyomán

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Lezárult a vizsgálat Aradi Tibor munkahelyén. Szabálytalanságot tártak fel, a cégnek fizetnie kell.

Ellenőrzést tartott a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Munkaügyi Felügyelőség és a rendőrség Aradi Tibor munkahelyén, a purbachi törmeléklerakóban, ahol a férfi súlyos baleset áldozatává vált: egy munkagép leszakította jobb alkarját – írja a kisalfold.hu portálja.

Eddig nem tudtunk véglegeset mondani, de mostanra a rendőrség kihallgatta Aradi Tibort és vallomása alapján kiderült, megalapozott a lerakó súlyos mulasztása – nyilatkozta Günter Schinkovits, a Munkaügyi Felügyelőség vezetője. A vallomás ismeretében munkaügyi bírság iránti kérelmet terjesztettünk a kismartoni körzeti hivatal (Bezirkshauptmannschaft) elé, továbbá feljelentést kezdeményeztünk a munkavállaló testi épségének kockáztatása miatt. Az ügyek még folyamatban vannak – tette hozzá Schinkovits.

Mivel maradandó fogyatékosságot okozó, súlyos munkahelyi balesetről van szó, a burgenlandi tartományi rendőrség hivatalból is vizsgálta Aradi esetét. (A sérült végtagot közel két héttel a baleset után amputálni kellett.) A nyomozás során megállapították, hogy hiányos volt a balesetet okozó készülék, nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Borításából hiányzott egy rész, ez vezethetett a kishíján tragikus balesethez. Ameddig nem állítják vissza eredeti állapotát, a gépet nem szabad úja üzembe helyezni. Szemtanú sajnos nem volt, de a felelősséget így is tisztázni lehetett.

Mint korábban megírtuk – írja a portál - Aradi munkahelyén biztosítva volt és be volt jelentve, így kezelésének teljes költségét, a művégtagot, valamint későbbi átképzését fedezi az osztrák Általános Balesetbiztosító. Hogy kártérítési igényt támaszt-e az őt alkalmazó cég fel, egyelőre nem tudni. Az azonban már tudható, hogy a mulasztás miatt a törmeléklerakó büntetése meghaladhatja a 8.000 eurót (2.4 millió forint) is.

Aradi Tibor esetén kívül – a Kisalföld és annak portája - több alkalommal is beszámolt magyarokat érintő súlyos, köztük halálos munkahelyi balesetekről. Azon kérdésre, hogy az osztrákok vajon szívesebben töltetik-e be külföldiekkel a veszélyes munkaköröket, a hivatalvezető elhárította.

Több tízezer magyar és más nemzetiségű vendégmunkás dolgozik Ausztriában, de nem rendelkezem olyan statisztikával, melyből megállapítható lenne, hogy a kismartoni körzetben mely területen érne legtöbb magyart baleset. A körülményekből adódan leggyakrabban az építőiparban történik munkahelyi baleset, de "veszélyesek" még a fémmegmunkáló, nehéz-gépszerelő, lakatos munkakörök – jegyezte meg Schinkovits.