• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diétás ebéd a menzán

Lapszemle Forrás: baon.hu

Az ételallergiások közétkeztetése is megoldható.

A kecskeméti iskolai menzákon négyféle diétás menüt tálalnak az egyedi étkezési igényű gyerekek ebédasztalára. Első körben a cukorbetegség és a lisztérzékenység jut az ember eszébe, amikor speciális diétáról van szó. De ott van a még tejérzékenység, sőt, újabban egyre többen allergiások az élelmiszerben lévő tartósítószerre, mesterséges anyagokra. Korábban általános megoldás volt, hogy a diétára szoruló gyerek elemózsiáját az anyukák készítették, amit ebédkor felmelegítettek az iskola menzáján. Ezt váltotta ki a kecskeméti közétkeztetésre létrejött konzorcium, amely vállalta, hogy dietetikus segítségével diétás menüket főz az általános iskolák tanulóinak – olvasható a baon.hu oldalán.

A szülőknek nagy segítség, az egyedi főzést felvállaló konyhának mindez nagy feladat – mutat rá Braunitzer Ferenczné Zsóka dietetikus, aki összeállítja a diétások étrendjét, és folyamatosan képzi a konyhai dolgozókat. Az allergiás gyerekek száma évről-évre nő. Már az óvodás gyerekek körében is jelen van a túlsúlyosság, ami később nagy eséllyel vezethet cukorbetegséghez. Akinél pedig valamilyen ételallergiát diagnosztizálnak, ott nincs mese, különösen oda kell figyelni az orvos által előírt étrend betartására.

Az étel, amit cukorbeteg kisfia kap az iskolai menzán házias, változatos, annyiban különbözik az éttermi menütől, hogy kevesebb sót és zsírt tartalmaz – összegzi tapasztalatait a hétéves Bálint anyukája, Pásztor Noémi. Maga is cukorbeteg, így amikor két éve fiánál is diagnosztizálták a I-es típusú, autoimmun inzulinfüggő diabéteszt, tudta, mivel jár együttélni a betegséggel. Az iskolaválasztásnál szempont volt, hogy a gyerek megkapja a plusz odafigyelést, és nem mellesleg, kapjon diétás meleg ebédet.
Hamar kiderült, hogy a Móra-iskolába melyik közétkeztető cég szállítja az ebédet. A diétás menüket viszont ők is a Precíz Kft. konyhájától rendelik. A város minden általános iskolájába, valamint a vonzáskörzetbe is – például Városföld, Helvécia, Hetényegyháza – ők főzik a speciális étrendű menzaebédeket.

Amikor két éve elkezdtük, még napi 20-30 diétás adagot főztünk, idén már 100-120 adagra kapunk rendelést – mondta el lapunknak Beregszászi Zoltánné Gizella, a Precíz Kft. ügyvezetője. A közétkeztetési konzorcium pályázatában mi vállaltuk, hogy a város összes általános iskoláját ellátjuk diétás ebéddel. Négyféle menü készül: cukorbetegeknek, tej- és lisztérzékenyeknek, valamint tartósítószermentes. Nagy kihívás volt szakembert találni a feladatra, hiszen még csak mostanság indul dietetikus képzés hazánkban. A másik kemény dió a minőségi alapanyagok beszerzése. A nagy beszállítóktól például nem kapunk kukorica- vagy rizslisztet, ezt külön kell beszerezni – mondta a Precíz Kft. ügyvezetője, hozzátéve azt is, azok a gyerekek, aki érzékenyek az ételízesítőre, fűszerkeverékre, nem kaphatnak mirelit zöldségből készült levest, ebédjük kizárólag friss alapanyagokból készül. Aki a tojásra érzékeny, annak csak speciális tészta lehet a levesbetét, aki a tartósítószerre érzékeny, az nem kaphat befőttet. És amikor minden szempontot figyelembe véve elkészülnek az ételek, nagyon oda kell figyelni az adagolásra is. Minden gyerek ételesén fel van tüntetve saját neve és diétatípusa. Ebbe kerül az egyénre szabott ebéd, amit az iskolákban külön melegítenek, és az adott kisgyereknek tálalnak. Tévedésnek helye nincs, mivel komoly következményekkel járhat akár csak egy leves elcserélése is – húzta alá Beregszászi Zoltánné Gizella.