• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felkészültek az ebolára a szegedi egyetemen

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Megérkeztek az első hallgatók a szegedi egyetemre, akik ebolával fertőzött régiókban töltötték az elmúlt időszakot.

Egyiküknél sem merült fel kockázati tényező. Az egyetemnek azonban van intézkedési terve arra az esetre, ha fertőzésgyanús esettel találkoznának – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Bár továbbra is mindenki azt kommunikálja, hogy a gyilkos vírus kevés eséllyel érheti el Európát, néhány hete elkészült az Ebola-intézkedési terv Magyarországon is. A Szegedi Tudományegyetemnek is van – ebben elsősorban a feladatokat szabályozzák beteg vagy gyanús esetek észlelése esetén. Ahogyan Bari Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja fogalmazott: ez egy pontos, precíz terv, amely a szakembereknek ad útmutatást, mi a teendő az érintett régiókból érkezőkkel anélkül, hogy diszkriminálva érezhetnék magukat.

Mint arról korábban beszámoltunk – emlékeztet a portál - Szegeden a legnagyobb kockázati tényezőt az ebolával fertőzött területekről érkező több száz egyetemi hallgató jelenti. Az első csoport már megérkezett, és meg is vizsgálták őket. Elsőként egy kérdőívet kell kitölteniük azoknak, akik a fertőzött öt ország valamelyikéből jöttek. Ebben többek között olyan kérdések szerepelnek, hogy az elmúlt 21 napban érintkezett-e ebolás beteggel vagy vadállattal, részt vett-e temetésen, kezelték-e kórházban, illetve észlelte-e magán a felsorolt tüneteket, amelyek az ebolára jellemzők. Ha kockázati tényezőt találnak a válaszok alapján, a hallgatót 21 napra járványügyi megfigyelés alá helyezik. Kockázati tényezőt jelent már az is, ha hosszabb ideig egy ebolás beteg egyméteres körzetén belül tartózkodott, vagy ha kezet fogott vele.

Ez a kérdőív amerikai protokollt követ, és amellett, hogy nem vet fel etikai problémákat, hatékony előszűrés – mondta el Mester Lajos üzemorvos. Mivel Mester Lajos évek óta foglalkozik a külföldi hallgatók egészségügyi vizsgálatával, ő lett a felelős Szegeden azért, hogy a protokollt betartsák. Ha a kérdőív alapján kockázati tényező merülne fel, a hallgató rövid időn belül célzott orvosi vizsgálaton esne át. Eddig azonban nem találkoztunk olyannal, aki érintkezett volna ebolás beteggel. Vélhetően erre a továbbiakban is kevés lesz az esély, hiszen képzett fiatalokról van szó, akik ezt a helyzetet megfelelően tudták otthonukban kezelni – tette hozzá az üzemorvos.

Ha netalán mégis ebolás beteget azonosítanának Csongrád megyében, a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály elkülönítőjében ápolnák, amíg az erre kijelölt intézménybe, az Egyesített Szent István és Szent László kórházba, a fővárosba nem szállítják. Addig a járványügyi teendők elsősorban a továbbfertőzés elkerülését szolgálják. Ebben a védőfelszerelés használata és a folyamatos fertőtlenítés a leghangsúlyosabb – emeli ki a portál, amely úgy értesült, hogy az előírt védőruházat még nem érkezett meg Szegedre.