• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Felmentés helyett mozgásra van szükség

Lapszemle Forrás: szon.hu

Az utóbbi 20 évben ötszörösére emelkedett a fiatalok gerincbetegségeinek száma.

Előfordul, hogy a szülők gyermekeik kérésére felmentetik őket kényelmi szempontból a testnevelési órák látogatása alól. Ártanak vagy használnak ezzel a fiatalnak – többek között erről is kérdezte a szon.hu portálja dr. Fejes Mártát, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet részlegvezető ifjúsági főorvosát.

Az utóbbi 10 évben megduplázódott, míg az utóbbi 20 évben ötszörösére emelkedett a fiatalok gerincbetegségeinek száma. Ezen belül főleg a hajlamosító tartáshibák aránya növekszik. Éppen ezért a gyógytestnevelési foglalkozások célja: a mozgásszervi deformitásokkal és belgyógyászati problémákkal küszködő tanulók panaszainak csökkentése, az egészség helyreállítása, további betegségek, elváltozások megelőzése, valamint a testi képességek fejlesztése és a sportolási igény kielégítése. A gyógytestnevelés, amely speciális tornagyakorlatok és a gyógyúszás együttese, azokkal a tanulókkal foglalkozik, akiknek egészségi állapotuk – veleszületett, vagy szerzett betegségük, funkcionális elváltozások miatt – károsodott, de állapotuk annyira nem súlyos, hogy a rendszeres iskolai oktatásukat akadályozná.

Az iskolaorvos a – nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő – tanulók megelőző jellegű ellátását, egészségvédelmét végzi. Sokrétű feladatai közül egyik fontos tevékenysége a tanulók gyógytestnevelésre utalása mozgásszervi szűrővizsgálata, a szakorvosi javaslata alapján – mondta a szakember, aki elárulta azt is: a gyógytestnevelésen belül két alkategória van.

A II/a kategóriába sorolt tanulók a gyógytestnevelés során heti két órában sajátítják el azokat a speciális mozgásokat, amelyeket egyénileg, házi feladatként is gyakorolhatnak. A javasolt és mellőzendő gyakorlatok betartása mellett a normál testnevelésen is részt vesznek. A II/b kategóriába utalt diákok csak gyógytestnevelési foglalkozásokat látogathatnak, heti három órában – nyilatkozta dr. Fejes Márta, aki elmondta azt is, a Pedagógiai Szakszolgálat biztosítja a kijelölt iskolákban az órákat. Debrecenben a közel 30 ezer tanulóból, 600 fő veszi igénybe a lehetőséget a Szoboszlói úti Általános Iskolában. Ezen kívül a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Gyermek Rehabilitációs Központjában is van további lehetőség. Utóbbiban a 2015/16–os tanévben 100 diák és 56 óvodás oktatása történt, ahol lehetőség van a súlyosabb elváltozások esetén egyéni gyógytornára is. A gyógytestnevelés része a gyógyúszás. Optimális esetben mindkettőre jár a tanuló. Az évek folyamán az egészségi állapotban történt változásnak megfelelően egyénenként döntünk, hogy melyik mozgásformát javasoljuk. A 14 év feletti korosztály sokszor szívesebben jár gyógytestnevelés helyett úszásra, de ez nem váltja ki a speciális gerinctornát. Ortopéd szakorvos írhat fel 10 alkalmas gyógytorna jegyet és 52 alkalmas úszójegyet, de magán úton is lehet járni.

Betegségtípusok szerint Debrecenben a gyógytestnevelésre járók kilencven százalékának mozgásszervi deformitása van, amelyben a legismertebb a gerincferdülés. Jellemző sajnos a belgyógyászati tünet is: a szívbetegség, az ifjúkori magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Az ok a mozgásszegény, ülő életmód. Az iskolában, otthon nem megfelelő bútorokon ülnek a tanulók. Az iskolatáska súlya és viselése sem megfelelő. Tartáshiba esetén a medence normál állása megváltozik, a gerinc élettani görbületei fokozódnak vagy csökkenek, a gerinc helytelen terhelése megszokássá válik. Az évek során a gerinctartó izomzat egyensúlya megbomlik, egyes izmok zsugorodnak, mások gyengülnek, megnyúlnak. Romlik az ütődéseket tompító fékező hatás rugalmassága, a porckorongok korai túlterheléséhez vezet, ami a felnőttkori porckopás talaja. A porckopást nem tudjuk meggyógyítani, de kialakulását meg lehet előzni.

Legolvasottabb cikkeink