• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Feltalálták a 270 forintért megbízható vérnyomásmérőt

Lapszemle 2023.06.29 Forrás: hvg.hu
Feltalálták a 270 forintért megbízható vérnyomásmérőt

Amerikai kutatók egy apró, 3D-nyomtatással előállított okostelefon-tartozékot készítettek, amely megfizethetővé és megbízhatóvá teszi a vérnyomásmérést.

A magas vérnyomás az egyik legáltalánosabb globális egészségügyi probléma, az emberiség mintegy 16 százalékát érinti. Minthogy ennek az eltérésnek sokáig nincsenek egyértelmű tünetei, sokan nem is tudnak róla, pedig egy igen komoly betegségről van szó, amely hosszú távon az életet veszélyezteti. Gyógyszerekkel viszont remekül karbantartható, azonban ehhez rendszeresen kell ellenőrizni a vérnyomást. A fejlett országokban ez csupán egészségtudatosság kérdése, azonban a fejlődő és fejletlen országokban, ahol magas vérnyomásban szenvedők több mint 60 százaléka él, már egy 20 dolláros vérnyomásmérő is komoly gazdasági terhet jelent, írja a hvg.hu

A Kaliforniai Egyetem kutatói e probléma megoldására fejlesztettek ki egy olcsó, mechanikus klipet, amelyet egy okostelefonra kell rögzíteni, és máris mérhető vele a vérnyomás. Ehhez csak rajta kell tartani az ujjat a klipen, és kis idő múlva megjelenik a vérnyomás értéke a telefon kijelzőjén.

Egy klip elkészítése jelenleg 0,8 dollárba (körülbelül 270 forintba) kerül, de tömeggyártás esetén akár 10 centre (34 forintra) csökkenhet az ára.

Maga a klip – magyarázza a ZME Science – egy 3D-nyomtatott mechanikus rendszer, amelyben nincsen elektronika, tulajdonképpen a telefon kameraérzékelőjére és számításaira támaszkodik. Amikor a felhasználó rányomja az ujját a klipre, a vaku fénye megvilágítja az ujjbegyet, amit a kamera észlel. Az általa rögzített információ piros kör formájában jelenik mg a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban. Az app kétféle bemenetet dekódol: a piros kör méretét, amelyik mutatja, hogy mekkora nyomást fejt ki a felhasználó az ujja artériáiban, amikor megnyomja a klipet, valamint a kör fényerejét, amely a pulzushoz és az ujjbegyben lévő vér mennyiségéhez kapcsolódik. Az alkalmazás algoritmusai elemzik ezeket az értékeket, majd megjelenítik a vérnyomás értékét a kijelzőn.

Egyelőre persze csak prototípusról, koncepcióbizonyítékról van szó, amelyik csak egyetlen okostelefon-modellel működik. A kutatók most tervezési alternatívákon dolgoznak, amelyek erre az alapkoncepcióra épülnek. A cél, hogy olyan eszközt készítsenek, amelyik minden okostelefonhoz univerzálisan adaptálható.

További részletek a hvg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink