• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Férfiak hajtják el az abortusztablettát

Lapszemle Forrás: Népszava

A készítmény regisztrálása csak nemzetközi kötelezettség volt.

Hiába lehetne forgalomba hozni az abortusz-tablettát, alkalmazására mégsem lesz lehetőség – legalábbis Szócska Miklós szerint. Az egészség-ügyi államtitkár a tabletta körüli szakmai vitára hivatkozott, miközben a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium már 2005-ben állásfoglalást adott ki arról, hogy támogatja a hormonháztartáson keresztül ható gyógyszer bevezetését, és véleményük azóta sem változott. A WHO is a széleskörű bevezetés mellett tette le a voksát – írja a Népszava – online.

Felháborító, hogy megint csak az „okos" férfiak vitatkoznak a nők testéről – a többi között így fogalmazott a Patent Egyesület vezető jogásza az abortusztabletta bevezetése körül kialakult konfliktusról. A nők teste ismét politikai csatározások kereszttüzébe került, ahelyett, hogy szakmai érvek kerülnének egymás mellé – vélekedett Spronz Júlia.

A hét végén még az volt a hír, hogy lehetőség lesz Magyarországon a gyógyszeres terhesség-megszakításra, ugyanis az abortusztabletta megkapta a hazai forgalomba hozatali engedélyt. A szaktárca közölte is, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézeténél lezárult a 2009 őszén indított, uniós jogszabályokhoz kötött nemzetközi - több tagállamban egyszerre lezajló - engedélyeztetési eljárás befejező szakasza.

A KDNP azonnal ellentámadásba lendült, szerintük az abortusztabletta bevezetése kiterjesztené az életellenes fellépés lehetőségét. Harrach Péter frakcióvezető közölte, az abortusz minden formáját ellenzik. A szintén KDNP-s Nagy Kálmán pedig úgy érvelt a parlamentben, hogy a tabletta alkalmazása sokkal nagyobb pszichés teherrel jár egy nő számára, mint az eddigi orvosi beavatkozások. Az első alkalmazások során halálesetek is előfordultak - nyilatkozta Nagy Kálmán, ismertetve, hogy a tabletta bevétele nem jelenti automatikusan a folyamat befejezését, a második szakaszban súlyos, görcsökkel járó vérzések léphetnek fel, esetleg vérátömlesztésre is sor kerülhet.

Szócska Miklós sietve ki is jelentette: Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta. A készítmény regisztrálása csak nemzetközi kötelezettség volt - mondta az egészségügyi államtitkár, de a további eljárást tekintve az egyes tagállamok a saját hatáskörükben járnak el. A szakértőkkel való korábbi egyeztetések során pedig arra jutott, hogy a készítmény gyakorlati alkalmazásának még az elvi lehetőségét is intézményi körülmények közé kell szorítani. Jelenleg viszont ellentétes jelzéseket kapott, a tabletta alkalmazásával kapcsolatban az államtitkár szerint olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni. Ezzel szeretné lezárni a témát – emelte ki Szócska.

Pedig jó lenne ha kiderülne, melyik szakmai szervezet ellenzi a tabletta bevezetését, kikkel és mikor történt egyeztetés. Ilyen konkrét esetről ugyanis nem tudni, sőt ennek ellenkezőjéről hallani. A tablettát még a 90-es évek elején a WHO vizsgálatához csatlakozó Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán vizsgálták. 2005-ben a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatta a használatát, szigorúan kórházi körülmények között, a terhesség nyolcadik hetéig. A szakmai kollégium szerint ez a terhességmegszakítás egyik alternatívája, amely a műtéti beavatkozással szemben kevésbé terheli meg a női szervezetet.

Ez most sincs másképp, a Szülészeti- Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság titkára, Szőnyi György úgy nyilatkozott, a szakmai ma is ehhez az állásponthoz tartja magát. A szakmai kérdések a törzskönyvezés előtt merülhettek fel, ma már a módszertanról, vagyis a gyógyszer használatának körülményeiről illetve a finanszírozásról lehet vitatkozni – fűzte hozzá Szőnyi, aki azt is elmondta, az abortusz örök vita tárgya, hiszen a nők és a magzat jogait feszegeti. Igazi feloldás nincs - vélekedett, hiszen válsághelyzetről, egy nem kívánt állapotról van szó.
Szőnyi, aki egyébként nem végez művi abortuszt, úgy véli, orvosszakmai, és nem ideológiai szempontból kellene vizsgálni a helyzetet. Szerinte az a legfontosabb, hogy miként lehet a legkisebb sérüléssel végezni az abortuszt, és ebben a tabletta alkalmazása a nyerő. Mint mondta, a művi terheségmegszakítás műtéti rizikóval jár, a méh üregében orvosi eszközökkel dolgoznak.

A tabletta viszont a szervezet hormonháztartásán keresztül hat, lelkileg nagyobb megterhelést jelent ugyan, hiszen végig kell szenvedni a görcsöket, de a szervezet szempontjából ez a kíméletesebb módszer. Legfontosabbnak azonban a megelőzést tartotta, azt, hogy egy nő ne kerüljön ilyen válsághelyzet.

Rodica Comendant, a WHO szakértője éppen hazánkban beszélt arról: fontos lenne, hogy Magyarországon is széles körben bevezessék a gyógyszeres abortuszt. Ezzel ugyanis már korai stádiumban is elvégezhető a beavatkozás, amivel jelentősen csökken a terhességmegszakítás utáni komplikációk száma. Az abortuszok számát pedig csak úgy lehet csökkenteni, ha a nemi életre, a biztonságos szexuális életre való nevelés, valamint a fogamzásgátlás kérdése nagyobb hangsúlyt kap. A kormány ezt egyelőre nem ismerte fel.