• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Figyeljünk oda, bár az idén nyugodtabban várhatjuk az őszt

Lapszemle 2022.10.15 Forrás: hirklikk.hu
Figyeljünk oda, bár az idén nyugodtabban várhatjuk az őszt

A Covid nem látszik annyira szezonálisnak, nyáron is tud terjedni, ősszel pedig azért nő a fertőzési száma, mert jobban beszorulunk a zárt terekbe.

„Kicsit nyugodtabban várhatjuk az idén az őszt és a telet: az elmúlt évekhez hasonló koronavírus-hullám nagy valószínűséggel nem lesz” – mondta Pusztai Erzsébet, akitől az operatív törzs legfrissebb, heti összegző adatai és a trendek fényében a kilátásokra kérdeztünk rá. A korábbi egészségügyi államtitkár, infektológus szerint a vírus ugyan nem fog eltűnni, de csak egy lesz a többi felsőlégúti hurutot okozó vírusok közül, s nem várható a járvány második, harmadik hullámában tapasztalt súlyosság, fertőzéshullám. Az óvatosság azért továbbra sem árt – mondta a Hírklikknek

Mindezek után mi vár ránk a télen? Már csak annak fényében is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett rá, új koronavírus-hullám készülődik Európában. Illetve, a számok és a trendek alapján kimondható-e, hogy a Covid normál influenzává szelídült? 

A szakember véleménye nem változott, hiszen – mint emlékeztetett rá – már régebb óta úgy gondolja, hogy miután több hullámban nagyon sok ember átesett a korona-fertőzésen, s széles körben volt oltás Magyarországon, ezért, bár a vírus tud terjedni, de jóval ritkábban okoz olyan súlyos állapotot, mint korábban. Hozzátette azt is, hogy ugyan a korona-vírus nem fog eltűnni, egy lesz a többi felsőlégúti hurutot okozó vírusok közül, de annyira súlyos fertőzéshullám, mint amilyet a második, harmadik hullámban tapasztaltunk, már nem várható. Ami pedig az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetését illeti, Pusztai felhívta rá a figyelmet, hogy a WHO sem mondta azt, hogy a korábbihoz hasonló, szigorú intézkedésekre lenne szükség.

Érdekes adatot is megemlített, amikor arra kérdeztünk rá, hogyan viszonyul egymáshoz a „megszelídült” korona és az influenza általában, már ami a fertőzésszámokat és a halálos áldozatok számát illeti. Mint mondta: tisztán emlékszik arra, hogy a Covid magyarországi megjelenése előtt, 2020 januárjában volt olyan hét, amikor 14 ezer influenza fertőzést regisztráltak Magyarországon – többet, mint ahány Covid-fertőzést a múlt héten. Ám van egy fontos különbség, tette hozzá: szemben a normál influenzával, a Covid nem látszik annyira szezonálisnak, nyáron is tud terjedni, ősszel pedig azért nő a fertőzési száma, mert jobban beszorulunk a zárt terekbe.

További részletek a Hírklikk cikkében.

Legolvasottabb cikkeink