• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fizetnének a háziorvosoknak, hogy kínai vakcinával oltsanak

Lapszemle 2021.04.21 Forrás: Telex
Fizetnének a háziorvosoknak, hogy kínai vakcinával oltsanak

Az még nem derült ki, hogy az „oltásonkénti díjazás” pontosan hány forintot jelent, és azt mikor és hogyan tervezik kifizetni.

Kedd reggel több budapesti háziorvostól érkezett jelzés a Telexhez, hogy oltási kampányt indítana a kormány a kínai Sinopharm-vakcinával. Hétfő délután kapták a levelet, amely szerint keddig fel kell mérniük, hány embert tudnak a praxisukban beoltani vagy oltópontra irányítani. A Sinopharm-oltásért már pénzt is felajánlottak ebben a hétfői levélben – a nem sokkal később érkezett, Pfizer-vakcinás oltásról szólóban ilyen ösztönző nem szerepel. Az is kiderült, hogy embereket egyre nehezebb rávenni a Sinopharmra, és van, aki már bele se vág ebbe, mert nem látja orvosszakmailag indokoltnak.

„SOS le kell adnia az orvosoknak, hogy ki fogadna el Sinopharm-oltást. Felmértük a 60 év alattiak igényeit is, és szinte senki.”

„Kolléganőm orvosa 100 embernyi oltóanyagot kaphatna most a 2000 fő feletti körzetére, de összesen 19 ember kérte.”

„A 60 év alatti korosztályból eddig mindössze 3-an vállalták, hogy azzal oltsák őket.”

Különböző csatornákon több helyről érkeztek ilyen levelek kedd reggel szerkesztőségünkbe budapesti háziorvosoktól, illetve velük dolgozók asszisztensektől, önkéntesektől. Több háziorvossal beszélve megtudtuk, hogy hétfő délután Sára Botond fővárosi kormánymegbízott mint az oltási munkacsoport vezetője levélben tájékoztatta őket arról, hogy április 25-én és 30-án „nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik hazánkba”, amit részben a háziorvosok között osztanak szét a praxisba regisztrált személyek száma alapján. Ennek a szállítmánynak az érkezését egyébként még Szijjártó Péter jelentette be néhány napja.

Nem kérik ingyen

Arról is tájékoztatták az orvosokat, hogy az oltásokat a jövő hét elején, április 26–28. között kell beadni. A háziorvosoknak nagyon szűk határidőt adtak arra, hogy felmérjék, a körzetükben hány kínai vakcinára van igény. Kedd délelőtt már vissza is kellett küldeniük egy kitöltött táblázatot arról, hány adagot kérnek a praxisban és hányat oltópontokon beoltani.

A körlevél legérdekesebb része viszont az volt, hogy – háziorvosok elmondása szerint – minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot: Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül.

Figyelemreméltó, hogy szintén hétfőn, nem sokkal a Sinopharm-levél után még egy oltásos levelet kaptak a háziorvosok, amiben Pfizerrel oltásról tájékoztatták őket. Ebben a levélben már nem szerepel ez a mondat – ebből arra is lehet következtetni, hogy láthatóan csak a kínai vakcina beadásának az ösztönzése fontos. Igaz, az nem derül ki a levélből, hogy az „oltásonkénti díjazás” pontosan hány forintot jelent, és azt mikor és hogyan tervezik kifizetni.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink