• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogászati kultúránk vagy inkább annak hiánya

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap

A 12 éves gyermekeknek már akár 5-6 tömött vagy éppen szuvas foga van, a 60 év feletti lakosság harminc százaléka pedig fogatlan.

Évente egy-két fogkefét és másfél tubus fogkrémet használunk el a statisztikák szerint. Egyebek mellett ez is kiderült, amikor a hazai fogászati kultúráról beszélgetett a Békés Megyei Hírlap a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének helyi elnökével.

A magyar betegek többsége csak akkor keresi fel a fogorvosi rendelőt, ha már fájdalmat érez. Egy hazai felmérés szerint a páciensek 12 százaléka az elmúlt öt évben nem volt fogorvosnál. Nem csak az anyagiak szabnak gátat a fogászati vizitek rendszerességének – az egészségügyi kultúránkkal is súlyos problémák vannak –, hiszen több kezelés díjmentes – mondta dr. Rück András, a MOK Fogorvosok Területi Szervezetének Békés Megyei Választókerületi elnöke.

Viszonylag korán kezdődnek a problémák, ugyanis a felmérések alapján Magyarországon egy 12 éves gyermek már akár 5-6 tömött vagy éppen szuvas foggal rendelkezik, az EU-átlag ezzel szemben egynél is kevesebb. Idős korra pedig egészen lesújtó adatokat találtunk, a 60 év feletti lakosság harminc százalékának már egyetlen foga sincs.

– Jellemzően azok jönnek el szűrésre, akik külföldön dolgoznak, mert pontosan jól látják, hogy például Angliában egyhavi fizetésükbe kerül egy egyszerű beavatkozás is. A felnőttek esetében évente, a gyerekeknél félévente, míg a fogváltás idején háromhavonta kellene látnunk a pácienseket – hangsúlyozta dr. Rück András. A helytelen fogápolás mellett az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás tovább rontja a helyzetet. Komolyan kell vennünk a problémákat, ugyanis hazánk világelső a szájüregi daganatos betegségek kialakulásában – hívta fel a figyelmet a fogszakorvos.

A fogorvosok számát tekintve sem állunk túl jól. A WHO ajánlása szerint 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia, amit teljesítünk is, ám ebbe a magánrendelések is beletartoznak. A betegellátás biztonsága viszont problémás, mivel azt csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozta fogorvosok tudják biztosítani. Mindemellett a területi egyenlőtlenség is gondot okoz. Míg Békéscsabán 35 fogorvos látja el feladatát, addig a hasonló lélekszámmal bíró Sopronban ez a szám megközelíti a kétszázat is.

Legolvasottabb cikkeink