• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogfájás van – ellátás továbbra sincs

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Mindössze dokumentációs mulasztásként értékelték a fogyatékosok fogászati ellátásnak elégtelenségét.

Hiába állapította meg a szabálytalanságot és a jogsértést az országos szakfelügyelő főorvos, az országos tisztifőorvos érdemi közbeavatkozás nélkül, ezeket félresöpörve, mindössze dokumentációs mulasztásként értékelte a fogyatékosok fogászati ellátásnak elégtelenségét – írja a nepszava.hu portálja.

Lezárult az egyedi panaszvizsgálat annak a fogyatékos kiskorúnak az ügyében, akinek ellátását több, arra kijelölt intézményben elutasították, így féléves várakozásra ítélték az akut fogfájástól szenvedő gyermeket. Azóta a gyermeket, akit kínzó fogfájása ellenére csaknem 21 hete várakozásra köteleztek, s egyáltalán nem láttak el az állami egészségügyben, egy magánszolgáltatónál már megműtötték. Jól van, főként azokhoz a sorstársaihoz képest, akik ma Magyarországon továbbra sem érnek annyit, hogy az állam biztosítsa számukra a megfelelő egészségügyi ellátást.

Ezt jelzi legalábbis a gyermek édesanyjának panaszbeadványa alapján indult vizsgálat eredménye. Panasza szerint 2012. július 31-én jelentkezett gyermekével" – olvasható az országos tisztifőorvos megbízásából készült, a 14 éves kislány édesanyjának címzett levélben, amely a panasz "kivizsgálásának eredményéről" hivatott tájékoztatni az asszonyt. Ehhez képest számos nem helytálló, az eredeti panaszbeadványnak nem megfelelő állítással terhelt a szöveg. (A kálvária és a valós tények a teljes cikkben)

A gyermek ellátását végző Huszák András, az OralStudio Fogászati-és Szájsebészeti Szakorvosi Ambulancia szakorvos vezetője a lapnak az operációt követően azt nyilatkozta: mindenképpen sürgős ellátásra szorult a gyermek. Miután pedig a műtétet végző szakorvos igazságügyi orvos szakértő is, vélhetően az OTH is kikérhette volna a gyermek állapotára vonatkozó szakvéleményét.

Ehelyett azonban a tisztifőorvos záróhatározata mindössze annyiban ad igazat a panaszosnak: "A rendelkezésre álló dokumentumok, nyilatkozatok és szakvélemény alapján azonban megállapítottam, hogy az ellátás során sérült az egészségügyről szóló 1997- évi CLIV törvényben meghatározott tájékoztatáshoz való jog, és a Kórház nem tett eleget maradéktalanul dokumentációs kötelezettségének." Magyarán az OTH szerint nem az a gond, hogy tényszerűen nem láttak el az állami egészségügyben egy fájdalomtól szenvedő gyereket, s bizonyíthatóan, sőt, bizonyítottan rendszeresen így járnak el ebben az intézményben - hiszen lap már más esetet is bemutatott -, inkább az a probléma, hogy erről nem tájékoztatták megfelelően az édesanyát – húzza alá a portál.

Legolvasottabb cikkeink