• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogorvos – tízmillióért

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Az orvosi egyetemek képzései a legdrágábbak.

Sokat kell fizetniük azon diákoknak, aki az idei felvételi rendszerben nem jutnak be az államilag finanszírozott helyek egyikére az orvosegyetemeken. Azt eddig is tudtuk, hogy azoknak diákoknak, akik nem jutnak be az államilag támogatott képzésre, bizony a zsebükbe kell nyúlniuk, ha fedezni akarják az oktatás költségeit, ám mégis meglepő, hogy miközben az egyetemi-főiskolai alapszakokon a félévenkénti költségtérítés általában 100 és 200 ezer forint között mozog, addig vannak olyan képzések, ahol ennek a nyolc-tízszeresét is elkérik – írja a Dunántúli Napló – online.

A legfrissebb lista élén a fővárosi Semmelweis Egyetem fogorvosképzése áll, ahol egy félévért 1 350 000 forintot kell fizetni. Nem sokkal marad el emögött a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ugyanilyen képzése: itt egy félév 1 050 000 forintba kerül. (A fogorvosképzés összesen tíz félévig tart, azaz a diplomaszerzésig a diáknak összesen több mint tízmillió forintot kell fizetnie.)

A fizetési rangsort böngészve kiderül, hogy a legdrágábbak – a korábbi évek tendenciáinak megfelelően – az orvosi egyetemek képzései. A komoly anyagi terhet jelentő költségtérítés ellenére ezen helyeken még mindig négy-ötszörös a túljelentkezés. A keretszámok alapján idén ősztől várhatóan hasonló létszámú leendő orvos, fogorvos és gyógyszerész kezdi majd meg tanulmányait, mint tavaly: akkor a négy orvos-, fogorvos- és gyógyszerészkarra jelentkezett több mint 8500 diákból összesen 2639-en nyertek felvételt – emeli ki a portál.

A borsos tandíjak kapcsán érdemes azt is megnézni, hogy milyen kezdő fizetéssel számolhatnak a friss oklevelesek. A Diplomás Pályakövetési Rendszer legutóbbi felmérése szerint a Magyarországon dolgozó friss diplomások átlagjövedelme jelenleg 159 700 forint – ez jóval magasabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által mért nemzetgazdasági átlag, azaz ez alapján a diploma megszerzése tehát még mindig kifizetődőnek és jó befektetésnek mondható.

A fizetési lista élén a diplomás gyógyszerészek állnak: ők átlagosan 198–219 ezer forinttal számolhatnak, s szinte száz százalék, hogy egy hónap alatt munkát is találnak maguknak. A felmérés szerint a Pécsi Tudományegyetemen a legjövedelmezőbb még mindig az orvosi diploma: az Általános Orvostudományi Kar frissen végzettjei 192 ezer forintos nettó átlagfizetésben gondolkodhatnak. Beszédes azonban, hogy ezen a pályán a legnagyobb a szórás: van, aki 132 ezer, s van, aki 296 ezer forintos kezdő fizetésről számolt be a felmérés során – jegyzi meg a portál.