• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogyatékkal is teljes élet

Lapszemle Forrás: baon.hu

Túljutva iskoláikon „légüres térbe" kerülhetnek a fogyatékkal élő fiatalok.

Szüleiken, segítőiken is múlik, hogy felnőttként képesek legyenek az önálló életre. Szárnypróba néven valósult meg mintaprojekt Szabadszálláson, fogyatékkal élő fiatalok és családjaik „helyzetbe hozása" céljával. Az érintettek kétszer hét napos táborban vehettek rész a helyi Strázsa-tanyán. A tapasztalatokat záró konferencián összegzi a Magyar Williams Szindróma Társaság (MWSzT) november 30-án, Budapesten – olvasható a baon.hu portálján.

A társaságot 1999 elején WS gyereket nevelő szülők alapították, támogató szakemberek segítségével. Céljuk az országban nagyrészt ellátatlan Williams-szindrómás gyermekek, fiatalok és családjaik teljes körű megsegítése, érdekeik képviselete, védelme. Távlati céljuk a fiatalok társadalomba történő integrációja. Utóbbi segítését szolgálta az október folyamán lezajlott terápiás tábor, 24 érintett fiatal és családtagjaik részvételével.

A program létrehozását a fogyatékkal élők és családjaik halmozottan hátrányos helyzete indokolta – tudatta sajtóközleményében a MWSzT. Hazánkban különösen nagy problémát jelent az iskolából kikerülő, a munka világában elhelyezkedni nem tudó sérült fiatalok magas száma. Bár képesek lennének termelő, értékes munka végzésére, mégis nehéz, sok esetben lehetetlen megfelelő támogató környezetet találni számukra. Ennek következtében sajnos az állam által nyújtott támogatásokra és segélyekre szorulnak, legtöbbször idősödő, egyedülálló szülők tartják el őket.

Megoldás lehetne a sérült fiatalok/felnőttek adaptált lakhatási feltételeinek megteremtése, biztosítva, hogy a szülők elvesztése, súlyos betegsége esetén is megfelelően gondoskodjanak róluk vagy ők saját magukról – jegyzi meg a portál.

A táborlakók önkéntesek és szakemberek segítségével többféle munkakörben kipróbálhatták magukat: kertészkedés, erdőgazdálkodás, állatgondozás, kreatív tevékenységek, konyhai teendők stb. Önellátási képességeik fejlesztésére is nagy figyelmet fordítottak a szervezők. A program fontos része volt a helyiekkel való közvetlen találkozás, így a fiatalok kirándultak a városba, jártak cukrászdában, boltban, postán. A piaci forgatagban a saját zsebpénzükkel való gazdálkodást gyakorolták az önálló életre készülők.

A nyílt napokon olyan családok is betekinthettek a tábor életébe, akik aggódnak fogyatékkal élő gyerekük jövőjéért.

Legolvasottabb cikkeink