• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogyatékosokat gyönyörhöz segítő szolgálat a cseheknél

Lapszemle 2019.07.04 Forrás: atlatszo.hu
Fogyatékosokat gyönyörhöz segítő szolgálat a cseheknél

Sokan azt hiszik, teljesen aszexuálisak, nincs is szükségük szexuális élményekre, míg mások szerint nimfomániásak.

Többen olyan otthonokban nőttek fel, ahol a szexualitást büntették vagy gyógyszerekkel elnyomták. Mások akaratukon kívül maradtak pár nélkül. Csakhogy a fogyatékkal élőknek is vannak szexuális szükségleteik, írja az Átlátszó.

Három éve öt, speciálisan a fogyatékkal élők igényeinek ellátására kiképzett szexuális segítő nő kezdte meg a munkát Csehországban. Mikor Petr értesült erről, azon nyomban megkereste őket. Egy segítő jár hozzá havonta egyszer. „Szép percekkel ajándékoz meg, és bármiről beszélgethetek vele. Legalább egy kis gyönyört ad nekem. Nem hittem volna, de jelentősen javított az életminőségemen. Fizikailag és legfőképpen lelkileg sokkal jobban érzem magam.”

Számos hiedelem kering a fogyatékkal élők szexuális életéről. „Sokan azt hiszik, teljesen aszexuálisak, nincs is szükségük szexuális élményekre, míg mások szerint nimfomániásak. Egyik sem igaz” – mondja Lucie Sidova terapeuta, a Freya civil szervezet társalapítója, a csehországi szexuális segítő program egyik elindítója. Az általa vezetett Rozkos Bez Rizika (Gyönyör Kockázat Nélkül) szexmunkásokkal foglalkozó egészségügyi és tanácsadó civil szervezet készítette fel az első öt professzionális segítőt, 2015-ben.

A program hasonló német és svájci kezdeményezések mintájára született. A jelentkezőknek egy kérdőívet kellett kitölteni, majd részletekbe menő interjún vettek részt. „A legfontosabb szempont volt, hogy ne csak a pénz motiválja őket, a munkájuk ennél többet jelentsen számukra. És hogy a saját szexualitásukkal kapcsolatban fesztelenek legyenek” – magyarázza Sidova. „Olyan nők közül választottuk ki őket, akiket ismertünk, és akikben megbíztunk.” Legtöbbjüknek volt már szexmunkás tapasztalata, de akadt, aki korábban tantrikus és erotikus masszőrként dolgozott. Mindannyiuknak volt már egy vagy több fogyatékkal élő kliense. Mára egyik nő sem dolgozik már a szexuális szolgáltatások piacán.

A fogyatékkal élőkre gyakran tekintünk úgy, mint nagyra nőtt gyerekekre egy szexmentes világban. „Bár néha úgy néznek ki, mi több, úgy is viselkednek, mint a gyerekek, a szexualitásuk nem marad meg ezen a szinten, hanem tovább fejlődik. A gondozóik pedig ezt nem veszik észre, vagy nem akarnak tudomást venni róla” – magyarázza Sidova.

(A cikk eredetileg a Finmag üzleti híroldalon jelent meg. A szerzője Petra Dlouha, aki a Penize.cz pénzügyi híroldal és a Finmag pénzügyi magazin munkatársa 2011 óta.)

Legolvasottabb cikkeink