Ha túl kevés kalcium jut a szervezetbe, a zsír sokkal könnyebben raktározódik el a zsírszövetekben.
A kalcium fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a véralvadáshoz, sőt a normális szívritmus megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszik. Mintegy 99%-a a csontszövetben raktározódik. Számos kutatás vizsgálta, hogy van-e szerepe a kalciumnak a fogyás elősegítésében. Kiderült, hogy komoly összefüggés áll fenn a táplálkozás során bevitt kalcium mennyisége és a zsírsejtekben felhalmozódó koncentrációja között. Ha túl kevés kalcium jut a szervezetbe, a zsír sokkal könnyebben raktározódik el a zsírszövetekben, s nehezebben távozik onnan, amikor szükség lenne rá.
A kutatók szerint az agy érzékeli a kalciumhiányt, ezért túlevéssel próbálja elérni, hogy a szervezet elegendő mennyiséghez jusson ebből az ásványi anyagból. Ez viszont azt is jelenti, hogy ha elegendő kalcium kerül a szervezetbe, akkor csökken az evés utáni vágy – írja a Szabad Föld – online.
A kalciumot természetes módon is hatékonyan pótolhatjuk. Aki nem fogyaszthat tejtermékeket, szerencsére találhat megoldást: többek között a dió, a mák, a mandula, a paraj, a brokkoli, a túró, a joghurt, a trappista sajt, vagy a banán is kalciumban gazdag.