• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fokozott védelem a gyermekeknek

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Külön tényállás lesz a kiskorúak érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is.

A mostaninál lényegesebben szigorúbb büntetést vonnak majd maguk után a gyermekek sérelmére elkövetett bizonyos bűncselekmények, miután az Országgyűlés ma elfogadhatja a gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtését elősegítő törvényjavaslatot – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Ma tartja a végszavazást a parlament a gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtését elősegítő törvényjavaslatról, amely módosítja a Btk.-t, a büntetőeljárási és a polgári perrendtartási jogszabályt is. A változások értelmében az emberkereskedelem, valamint a nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetében érvényes elévülési határidő csak az áldozatok 18. életévének betöltése utáni ötödik évet követően kezdődne.

Tettesként elkövetett emberölés lesz a vád a jövőben azokkal szemben, akik 14. életévét be nem töltött vagy akaratnyilvánításra képtelen személyt öngyilkosságra bírnak rá. Súlyosabban lesz büntetendő az a tizennyolcadik életévét betöltött személy is, aki ennél fiatalabbnak öngyilkosság elkövetéséhez segítséget nyújt. Módosul a szabályozás a kiskorúak védelme érdekében a nemi bűncselekmények (erőszakos közösülés, megrontás, szemérem elleni erőszak) tényállásánál, valamint a kiskorúak veszélyeztetése esetén külön tényállás lesz a kiskorúak érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is.

A tervezet elfogadása után a bíróknak fokozottan kell figyelniük majd arra, hogy a gyerekkel szemben közérthetően, számukra is felfogható módon fogalmazzanak. A jövőben változnak a zárt tárgyalás elrendelésének feltételei is: a bíróság a kiskorú védelmében is kizárhatja a nyilvánosságot a tárgyalás egy részéről vagy akár egészéről is. A javaslatból kiderül – a tizennegyedik életévét be nem töltött kiskorút csak akkor lehetne tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték másként nem pótolható.

A végszavazás előtt álló módosítás szerint az apaság és származás megállapítása iránti perek, valamint a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per esetében az eljárások a kiskorú gyermek lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes bíróság előtt is megindíthatók lesznek.