• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hallott már a nyaralási influenzáról?

Lapszemle Forrás: Népszava

Hiába minden előkészület, ha immunrendszerünket készületlenül éri egy vírus- vagy más fertőzés.

Nem, nem egy újabb vírusról van szó, hanem arról, hogy amint a világnak ezen a felén levonul az influenza szezon, épp akkor válik aktuálissá a déli féltekén. A repülőgép zárt légterében akadálytalanul terjednek a vírusok, így aki védőoltás nélkül indult nyaralni, azt nem biztos, hogy csak az új élmények hozzák majd lázba. Időben lefoglalt repülőjegyek, tengerre néző szállodai szoba, a bőröndben új fürdőruha, az utasbiztosítás is rendben: tulajdonképpen minden együtt van a tökéletes nyaraláshoz. Ám hiába minden előkészület, ha immunrendszerünket készületlenül éri egy vírus- vagy más fertőzés, amitől a saját országunkban nem kellett tartanunk – írja a Népszava – online.

Egy egzotikus nyaralás fantasztikus program, ám egy egzotikus betegség annak minden pillanatát könnyedén tönkreteheti – emelte ki dr. Pintér Zsolt vezető szakorvos, aki hozzátette ezért amint kiválasztottuk a célállomást, érdemes tájékozódni a javasolt védőoltásokról is. Nemzetközi oltóközpontként mind az információk, mind a vakcinák terén naprakésznek kell lenni.

Az immunizációhoz bizonyos esetekben kicsit hosszabb időre van szükség, és léteznek vakcinák, melyek akkor biztosítanak teljes védettséget, ha ismétlőoltást is kapunk belőlük. Fontos, hogy még időben, akár hónapokkal a tervezett utazás előtt felkeressük a megfelelő szakembert. Lehetetlen a veszélyeket teljesen kiiktatni, de védőoltásokkal, az adott területtel kapcsolatos alapos orvosi és egészségügyi felvilágosítással - akár gyógyszeres megelőzéssel is - jelentős mértékben csökkenthetjük azokat. Ez nem csak azért fontos, mert a nyaralását senki sem szeretné betegen tölteni, de otthonunktól távol nem feltétlenül a számunkra ismerős minőségű egészségügyi ellátással találkozunk – fűzte hozzá a szakember.

Az oltóközpontban rendelkezünk minden, az utazók számára szükséges védőoltással, betegségek megelőzésére alkalmas gyógyszerrel, és kiállítjuk az utazáshoz szükséges oltási dokumentumokat is. A célország illetve az ottani tevékenység ismeretében - munka, nyaralás, stb. - tervet készítünk a beadandó védőoltásokra. A tanácsadás során összefoglaljuk a várható egészségügyi hatásokat, kockázatokat, illetve azok megelőzésére adunk javaslatot - tette hozzá.