• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Folyamatosan frontvonalban a Dél-pesti Centrumkórház

Lapszemle 2020.10.01 Forrás: magyarnemzet.hu
Folyamatosan frontvonalban a Dél-pesti Centrumkórház

A lélegeztetés nagyon fontos, de nem befolyásolja azokat a tényezőket, amelyek komplex szervi károsodásokat okoznak, és halállal végződnek.

A koronavírus-fertőzés szövődményeként súlyos, több szerv károsodását okozó gyulladás alakulhat ki, amelynek megelőzésére, illetve kezelésére többféle, innovatív terápia is rendelkezésre áll – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Vályi-Nagy István beszélt arról is, hogy genetikailag nem vagyunk egyformán fogékonyak erre a betegségre: egyesek akkor sem kapják el, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel, míg másoknál a gyógyulást követően is huzamosabb ideig fennmaradnak bizonyos maradványtünetek.

– A járvány kezdete óta a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet a középsúlyos és súlyos koronavírus-betegek kezelésére első helyen kijelölt intézmény, amely mind technológiailag, mind szakmai­lag, mind a megszerzett rutin szempontjából a legfelkészültebb kórház. Ezt a számok is tükrözik: márciustól a mai napig 689 igazolt koronavírus-fertőzött fekvőbeteget láttunk el, ami több mint kétszer annyi, mint a sorban második ellátó intézményben kezeltek száma.

A 689 páciens közül százkilencen kerültek intenzív osztályra, és szinte mindenkit lélegeztetni kellett, 95 százalékukat invazív módon, tehát intubálva, gép által – ismertette az adatokat Vályi-Nagy István.

A Dél-pesti Centrumkórház (DPC) főigazgatója beszámolt róla, hogy az intenzív osztályon átlagosan 35-40 nap a kezelési idő, a két szélsőérték 21 és 60 nap volt. Közölte azt is, hogy a náluk alkalmazott innovatív terápiák hatására lényegesen lerövidül a lélegeztetés ideje, sok betegüket viszonylag hamar le tudták venni a gépről.

– Az intenzív osztályra került betegek közül sokan az úgynevezett citokinvihar állapotában vannak, amit az immunrendszer felfokozott működése és egy általános gyulladásos állapot jellemez. Ekkor az eredetileg légúti megbetegedés átmehet egy olyan fázisba, hogy a többi szerv is károsodik. Ez főként az olyan szervekre jellemző, amelyekben sok az ACE2 receptor, így nagy mennyiségű vírus kerül be a sejtekbe. Ilyen például a vese, úgyhogy a betegek egy részénél vesefunkció-pótló kezelést is alkalmazni kell – közölte a főigazgató. Hozzátette, mivel az idősebb emberek szervei már elhasználódottabbak, mint a fiataloké, ezért válnak főként ők áldozatául a járványnak. Ha pedig ehhez még valamilyen krónikus betegség is társul, akkor tovább csökken a túlélés esélye.

A DPC-ben alkalmazott innovatív terápiákra vonatkozó kérdésünkre úgy fogalmazott: az ő kezükben a tocilizumabterápia jól működik, már ötven-hatvan között van azoknak a száma, akiknél sikeresen alkalmazták ezt a kezelést. Ez a készítmény a gyulladásos reakciók egyik „karmestere”, az interleu­kin-6 molekula receptorokhoz kötődését gátolja. – Amint a tocilizumabot beadjuk a betegnek, akár több ezerszeresére emelkedik az interleukin-6 szintje.

Abban a szakaszban, amikor már az intenzív osztályon van a beteg, több ponton kell gátolni az immunrendszert, mert mint említettem, a túlműködése többszervi károsodással járó általános gyulladást okozhat.

A tocilizumab mellett tehát szükség van az egyes sejteken belüli jelátviteli rendszert gátló gyógyszerek alkalmazására, de vannak, akik rászorulnak arra is, hogy nagy dózisú intravénás immunglobulint kapjanak, illetve újabban megint előtérbe került a szteroidkezelés, amivel egyelőre jó tapasztalataink vannak. A legsúlyosabb állapotú betegek esetében ezek kombinációját lehet és kell alkalmazni – jelentette ki. Vályi-Nagy István kitért rá, hogy kórházukban a vérplazma-terápia továbbra is rendelkezésre áll, ám ez még mindig kísérleti eljárásnak számít. – Mi elsősorban a középsúlyos betegeknél használjuk, akik még nem igényelnek intenzív ellátást.

A vérplazma-terápia passzív immunizálás, amely a vírusfertőzést segít legyőzni, ám amikor már a következménynél, a citokinviharnál tartunk, akkor az a cél, hogy megszabaduljunk a másodlagos ártalmaktól. Ilyenkor a vérplazmától már nem várunk jelentős hatást,a nagyon súlyos, intenzív osztályon kezelt betegeknél egy másik vérkészítményt, a nagy dózisú intravénás immungloblint, az IVIG-et használjuk – mondta az igazgató.

– Az én üzenetem a koronavírus-szkeptikusoknak és azoknak a kollégáknak, akik úgy gondolják, hogy ez egy egyszerű betegség, olyan, mint egy szimpla tüdőgyulladás, hogy ez nem igaz. A lélegeztetés, az oxigénterápia nagyon fontos, de nem befolyásolja azokat a tényezőket, amelyek komplex szervi károsodásokat okoznak, és amibe végül belehalnak a betegek – hangsúlyozta a főigazgató.

 

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink