• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Folytatódik a fővárosi egészségügy kormányzati fejlesztése

Lapszemle 2020.11.23 Forrás: magyarhirlap.hu
Folytatódik a fővárosi egészségügy kormányzati fejlesztése

A beszerzésre kerülő csúcskategóriás orvostechnológiai és informatikai eszközök évtizedes hiányt pótolnak.

A járványhelyzet ellenére jelentős beruházásokkal folytatódott idén is az Egészséges Budapest Program – mondta a Magyar Hírlapnak Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese. A program megvalósításáért felelős szakember kijelentette: a csúcskategóriás orvostechnológiai és informatikai eszközök lehetőséget teremtenek forradalmian új eljárások alkalmazására is.

Befolyásolja a járványhelyzet az Egészséges Budapest Program megvalósítását?

– A kormány a programot azzal a céllal indította el, hogy új távlatokat nyisson a fővárosi és Pest megyei kórházak, illetve szakrendelők európai színvonalú betegellátásában. Orvostechnológiai és informatikai eszközök beszerzése, valamint infrastrukturális fejlesztések szerepelnek a programban, amely az emberi erőforrások miniszterének irányításával 2019 óta még gyorsabb és hatékonyabb megvalósítási szakaszba lépett: a tervezési és előkészítési munkát követően tavaly már számos kézzelfogható eredményt értünk el. Az idei évben – a járványhelyzet ellenére – a megújítási folyamat további jelentős beruházásokkal folytatódott, természetesen aktuális és speciális szempontokat is figyelembe véve zajlik a tervezés, fejlesztés, beszerzés. Gondolok itt például azokra a megoldásokra, amelyekkel szükség esetén azonnal el lehet különíteni akár teljes osztályokat, épületszárnyakat.

Melyek az eddigi legfőbb eredmények?

– A koncepcióalkotást és előkészítést követően megkezdődött az egyes közbeszerzések és tervpályázatok kiírása, és elindultak az eszközbeszerzések. Tizenhét kórház és harminckét szakrendelő fejlesztésére írtuk alá a tervezési szerződéseket 2019 végén. Csak ez utóbbi 381 ezer négyzetméter tervezési dokumentációjának elkészítését jelenti. Emellett eddig – huszonötmilliárd forint értékben – csaknem háromezer-ötszáz orvostechnológiai és negyvenezer informatikai eszközzel gyarapodtak a programban részt vevő intézmények. Előbbiek között szerepel tucatnyi csúcskategóriás képalkotó diagnosztikai (CT, DSA, MRI, röntgen, mammográf, sugárterápiás lineáris gyorsító), több száz aneszteziológiai, illetve műtéti eszköz és berendezés.

Mely intézményekről van szó?

– A programnak köszönhetően például az Uzsoki Utcai Kórház az elmúlt időszakban mintegy kétmilliárd forint értékben jutott több száz orvostechnológiai és informatikai eszközhöz, közülük idén egy újabb sugárterápiás eszközzel gyarapodott. Az Országos Onkológiai Intézet eddig egymilliárd forintot meghaladó támogatásban részesült, az elmúlt hetekben további 2,9 milliárd forint értékű szerződéscsomagot írtunk alá mellkassebészeti és onkoterápiás eszközök beszerzésére. Az idei év első felében nyolcmilliárd forint feletti beruházás keretében szintén több ezer eszközt szereztünk be huszonhárom fővárosi és Pest megyei intézmény számára. Ebből csak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet eszközparkjának megújítására 2,3 milliárd forintot fordítottunk, aminek eredményeként a kórház Kelet- és Kelet-Közép-Európa legkorszerűbben felszerelt szakintézetévé vált. A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 1,3 milliárd forintnyi fejlesztés történt. A Szent Margit Kórházban idén nyáron 228 millió forint értékű beruházás zajlott le. De nem maradt ki a Péterfy, az ÉKC – Új Szent János Kórház és Szakrendelő vagy a Károlyi Sándor Kórház sem. Számos Pest megyei kórház szintén részese a programnak, így a ceglédi Toldy Ferenc Kórház vagy a Kistarcsán található Flór Ferenc Kórház.

Hogyan állnak az infrastrukturális fejlesztések?

– A jelentősebb építészeti beruházások most kevésbé látványos, de annál fontosabb szakaszban vannak: a mindenre kiterjedő tervezési folyamat a záloga annak, hogy a közeljövőben 21. századi színvonalú betegellátás valósuljon meg. Vannak azonban olyan kisebb építészeti feladatok, amelyek nem várhatnak. Amikor egy-egy nagyobb orvostechnikai eszközt üzembe helyezünk, sok esetben magával vonja az adott helyiség felújítását, speciális (például sugárvédelmi) szempontok szerinti átalakítását. Ezért került sor többek között az ÉKC – Új Szent János Kórház és Szakrendelőben, az Uzsoki Utcai Kórházban, a DPC Szent László Kórházban, a Szent Margit Kórházban vagy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben az MRI, DSA, lineáris gyorsító, CT, mammograf, illetve ultrahang eszközök elhelyezéséhez kapcsolódó építészeti munkák elvégzésére. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink