• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folytatódik a Tulassay–Urbancsek-ügy

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Kinevezési ügy: tovább mismásol a Semmelweis Egyetem?

A II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetésére aspiráló Urbancsek János lehetséges kinevezéséről szóló Magyar Nemzet cikkre reagálva mégis jelentkezett észrevételeivel a Semmelweis Egyetem. Az egyes kérdéseket részletező, másokat nem érintő levelet összevetette a szerkesztőség azzal, amit eddig megtudtak - olvasható a Magyar Nemzet Online-on.

MInt megírták, a Semmelweis Egyetem éléről május végén távozó Tulassay Tivadar azt az Urbancsek Jánost tenné a nőgyógyászati klinika élére, aki – a szakma széles körben elterjedt tudomása szerint – nem rendelkezik a kinevezéshez előírt 10 éves gyakorlattal, ami a nőgyógyászfórumok szerint veszélyezteti a betegellátást. Az egyetem a gyakorlati idővel kapcsolatban tájékoztat Urbancsek szakvizsgázási évéről (1986), majd heidelbergi tapasztalatszerzésről ír, amely után érdemeit említi az I. számú pesti klinika Asszisztált Reprodukciós Osztályának létrehozatalában. A válaszlevél szerint „kétségtelen tény, hogy (…) egyre kevesebb műtétet, illetve szülést vezetett" az igazgatói posztra pályázó Urbancsek János, de számszakilag nem cáfolja a 10 éves feltétel hiányát, mindössze arra figyelmeztet: „a szakmai gyakorlat megléte nem kérdőjelezhető meg".

Az ügyben tisztázó erejű lehetne, ha az egyetem vagy maga Urbancsek János a nyilvánosság elé állna a számadatokkal, hogy a klinikavezetői aspiráns hol, mikor és hány nőgyógyászati műtétet (hastükrözéses műtét, hasi és hüvelyi nőgyógyászati műtét, császármetszés és szülés évre lebontva) végzett el az elmúlt 20 évben. Ez egyértelműen eldöntené, hogy alkalmas-e az igazgatói posztra, és megfelel-e az egyetem szmsz-ében foglalt előírásoknak.

Az egyetem megismételt, a számokat firtató szerkesztőségi kérdésre adott válaszában inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy a jövő klinikaigazgatójáról általánosságban elmondható: „Ma, amikor az egészségügyben egyre intenzívebb a specializáció, egyre nehezebbé válik, hogy egy szakember egy-egy szakma minden spektrumát a lehető legmagasabb színvonalon művelje. A jövő klinikaigazgató-modelljének megfelel egy-egy részszakterületen kiváló, s emellett jó menedzseri képességekkel rendelkező szakember."

Az 500 embrió megsemmisítéséről szóló MNOnformációkra is reagált az SE marketing- és kommunikációs csoportja. Arra hivatkoztak, hogy az ügyben korábban vizsgálatot végző szervezet, az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) szerint nem történt mulasztás az Urbancsek által vezetett osztályon. Azt azonban nem említették, hogy ennek a bizottságnak dr. Urbancsek János akkor is tagja volt, és most is az.

Az igazgatójelölt ügye a hajrában tart: sorsa, illetve kinevezése a kari tanács és a szenátus kezében van, amely június 19-én ül össze. Mint ismert, Tulassay Tivadar rektori megbízatása május 31-gyel véget ér. Tulassay a Semmelweis Egyetem vezetőjeként Schmitt Pál doktori ügyének végstádiumában adta be lemondását, mondván a korábbi államfő doktori címének megvonása után az egyetemet „magára hagyták". A lemondást Réthelyi Miklós, az erőforrástárca vezére nem fogadta el, a törvények adta lehetőségek szerint május végéig ki kell hogy töltse hivatalát.